MARAMUREȘ. 94% dintre dosarele de pensii au fost evaluate

94% dintre dosarele de pensii din Maramureș au fost evaluate până în prezent, potrivit informațiilor furnizate de directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Onea. Concret, au fost analizate 104.492 de dosare din totalul de 111.084 existente.

Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Onea, a oferit, detalii privind modul în care se determină cuantumul pensiei în conformitate cu legislația: ”Vom cunoaște numărul persoanelor care beneficiază de creșterea pensiei la aplicarea formulei de calcul începând cu 1 septembrie 2024. Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (art. 53, alin. 1/ L. 360/ 2023). La acest număr de puncte se adaugă punctele de stabilitate. La  data de 1 septembrie 2024, data intrării în vigoare a legii precizate, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei (art. 84. alin. 2, L. 360/ 2023).

În mod special, vor beneficia de creșteri persoanele care au realizat un stagiu contributiv mai mare decât stagiul de 25 de ani, reprezentând media stagiilor în sistemul public.

”Vor beneficia de creșterea pensiei în special persoanele care au realizat un stagiu contributiv mai mare decât stagiul de 25 ani care reprezintă media stagiilor în sistemul public. Acest lucru se întâmplă deoarece se acordă, suplimentar, puncte de stabilitate pentru fiecare an contributiv peste 25 de ani,  după cum urmează: 0,5 pct./ an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30, 0,75 pct./ an pentru anii de contributivitate din intevalul 31-35 ani, 1 punct/ an pentru anii de contributivitate începând cu anul 36”, a explicat pentru Glasul Maramureșului Lucica Onea, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș.

Maria STOICA

 

Maria Stoica
Maria Stoica