MARAMUREȘ. Școlile care vor primi milioane de euro pentru a deveni ”verzi”

Ministerul Educației a publicat lista școlilor admise și respinse în cadrul apelului de proiecte ”Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi” prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectele admise din Maramureș sunt: reabilitare Școala Săsar, comuna Recea; reabilitarea Școlii Gimnaziale din Valea Vișeului, comuna Bistra; creșterea performanței energetice a clădirii Liceului Borșa pentru dezvoltarea rețelei de școli verzi din orașul Borșa; reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale Remetea Chioarului, în vederea includerii acesteia în rețeaua pilot de școli verzi; construire Școală Verde, amenajări exterioare și împrejmuire în comuna Groși; creșterea performanței energetice a unităților de învățământ din municipiul Baia Mare – școlile gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, „Nicolae Iorga” și „Nichita Stănescu”; Școala Verde – Liceul Tehnologic „Traian Vuia” din Tăuții-Măgherăuș; Școala Verde Nr. 1 Seini; reabilitare Școala Gimnazială Șieu în vederea transformării acesteia în Școală Verde.

În ciuda eforturilor depuse, două proiecte din Maramureș au fost respinse: construirea unei unități de învățământ în conceptul de ”Școală Verde” în comuna Câmpulung la Tisa pentru dezvoltarea rețelei-pilot de școli verzi; respectiv cel de construire și reabilitare școli în comuna Mireșu Mare.

Este important de menționat că proiectele acceptate beneficiază de finanțare limitată. Proiectele de reabilitare pot primi cel mult 5 milioane de euro, în timp ce construcția școlilor verzi are alocat un plafon de 8 milioane de euro pe proiect.

Maria STOICA

 

GlasulMaramuresului
GlasulMaramuresului