MARAMUREȘ -Și-a donat organele pentru ca să trăiască alții

Agenția Națională de Transplant a anunțat că alte vieți au fost zilele trecute salvate datorită gestului nobil al unor familii cu suflet mare și profesionalismului echipelor medicale implicate în activitatea de transplant.

„Un număr de 6 români au fost readuși în cursa vieții prin transplant de ficat și rinichi, iar și mai mulți vor avea o viață normală prin transplant de țesuturi osteotendinoase și cornee, datorită generozității altor oameni și efortului colectiv al echipelor medicale implicate în activitatea de donare și transplant.

La Baia Mare și Oradea două familii îndurerate au înțeles că suferința lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant. Prin decizia lor, au făcut posibil ca o minune să se petreacă pentru alți semeni necunoscuți. Niciun gest de mulțumire nu este suficient pentru a releva recunoștința pe care o purtăm donatorilor și familiilor acestora.

La Spitalul Judetean de Urgenta „Dr Constantin Opris” Baia -Mare, familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a găsit puterea de a preschimba suferința lor în speranță pentru alţi semeni. Graţie acestei decizii, alături de profesionalismul echipei ATI și de coordonare a spitalului băimărean, coordonată de Dr. Adriana Stoicovici, alţi pacienţi se vor putea bucura de viaţă în urma intervenţiilor de transplant hepatic, renal, cornee și țesuturi osteotendinoase. Pentru intervenția de prelevare, la Baia Mare au fost prezente echipele I.C. Fundeni – pentru ficat, ICUTR – pentru rinichi, Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti– pentru cornee, Spitalul Clinic Colentina – pentru țesuturile osteotendinoase. Este prima intervenţia de prelevare organe și țesuturi realizată în acest an la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare”, precizează Agenția Națională de Transplant.

În 13 ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor s-a încheiat o nouă intervenție de prelevare de organe de la un pacient diagnosticat în moarte cerebrală: „Astfel, în decurs de cateva zile, echipa de profesioniști de la Centrul de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni, condus de Prof. Dr. Irinel Popescu, a readus viața pentru doi pacienți a căror unică șansă era un transplant hepatic. Interevnțiile salvatoare au fost realizate de echipa de chirurgi condusă de Prof.Dr. Vladislav Brașoveanu, cu suportul indispensabil al echipei ATI – Dr. Ecaterina Scarlatescu, Dr. Mihai Simionescu.

Echipele medicale de transplant ale Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal – #ICUTR Cluj Napoca, sub coordonarea Conf.Dr. Florin Elec, au încheiat cu succes încă o verigă din acest lung lanț și astfel, alți 4 pacienți au primit șansa la o viață normală, după ani de suferință. Efortul echipei Băncii de Țesut Spitalul Clinic Colentina , condusă de Dr. Andrei Nica, va oferi șansa la o viață mult mai bună pentru foarte mulți pacienți din toată țara, care au nevoie de un transplant osteotendinos.

Încă o dată, mulţumim cu profund respect familiilor donatorilor pentru gestul neprețuit, gest ce demonstrează că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor”, precizează Agenția mai sus amintită.

Marcel Șerban

dh
dh