Ministrul Sănătății spune că nu va fi declarată epidemie de gripă, pentru a nu introduce noi restricții

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a declarat azi, într-o conferință de presă, că este a treia săptămână epidemică în România, care se confruntă în acest moment cu un număr foarte mare de cazuri de gripă.

Rafila a spus că nu se pune problema ca să fie declarată epidemie de gripă, urmând să fie instaurată starea de alertă epidemică.

”Ca să oficializăm această situaţie de epidemiei, o să emit o instrucţiune, legea 95 îmi permite acest lucru. O să trimit, o să adopt o instrucţiune, şi există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situaţie în care există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricţii. Ori abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii ecoonomice şi sociale, să menţinem şcolile deschise nu să introducem iar chestiuni legate de carantină şi izolare. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie. Nu este o situaţie dramatică, ea este o situaţie fără precedent în această perioadă. În urmă cu 5 ani, în luna februarie aveam mai multe cazuri de infecţii respiratorii”, a spus Alexandru Rafila.

cm
cm