NEMULȚUMIRE. Băimărenii reclamă ”rablele” din trafic, care-i poluează zilnic

În calitate de locuitor al orașului Baia Mare, Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș a atras atenția oficialilor din conducerea IPJ Maramureș, problema mașinilor din trafic, care lasă în urma lor dâre de fum negru și poluează excesiv aerul. În acest sens, se cere o implicare mai mare din partea instituțiilor abilitate, pentru a scoate din circulație aceste vehicule.

”În calitate de locuitor al municipiului Baia Mare, rămân de-a dreptul stupefiat de multitudinea de mașini care scot un fum îngrozitor. În acest sens consider că ar fi necesar o intensificare a eforturilor poliției rutiere, eventual cu instituțiile abilitate, pentru a încerca să scoatem din trafic aceste mașini. Veți rămâne surprins la o analiză, în interiorul municipiului, câte mașini circulă care nu au niciun dram de ITP, iar ”minunea” pe care o scot în oraș este de-a dreptul îngrozitoare. Eu mă refer la controale în interiorul municipiului, pentru că, de regulă, astfel de controale se fac în afara localităților. ”, a declarat Ovidiu Ștefan, în cadrul ultimei ședințe de colegiu prefectural.

Drept răspuns, reprezentanții IPJ Maramureș au precizat că se fac verificări la intrarea în oraș, tocmai pentru a nu permite accesul unor astfel de autovehicule poluante în municipiu, însă lucrurile sunt un pic mai complicate. Sunt și cazuri în care mașinile respective au hârtiile în regulă și nu pot fi scoase din circulație.

”Au fost retrase 1.028 de certificate de înmatriculare, în Maramureș, anul trecut. Asta confirmă oarecum ce spuneți. Poliția Română poate să verifice orice mașină din trafic, dacă îndeplinește condițiile prevăzute de lege. Dacă din certificatul de înmatriculare rezultă că el a făcut ITP-ul conform și că are dreptul de conducere, Poliția Română poate să aplice contravenții pentru partea de poluare. Partea de organizare a activităților cu RAR-ul ține de un plan pe care îl stabilim la începutul anului. E o semnalare pe care ați ridicat-o.  Activitățile acestea se desfășoară de obicei la ieșire sau la intrare în oraș, ca să nu afectăm traficul,  care oricum este destul de aglomerat în anumite ore. Și astfel, scopul este tocmai să stopăm intrarea unui astfel de vehicul în oraș. O să încercăm să intervenim și pe partea asta, dar fără să afectăm traficul”, a declarat

Și stațiile ITP au partea lor de vină

Pe de altă parte, multe mașini au ITP-ul luat, chiar dacă hârtiile nu reflectă cu adevărat starea tehnică reală a mașinii, mai spune și prefectul Rudolf Stauder. De aceea și stațiile care dau ITP-urile trebuie verificate.

”Problema nu este neapărat legată de poliție. Știți foarte bine că autoturismele care scot fum și poluează depășesc 10 ani vechime. Ele trebuie să-și înnoiască ITP-ul în fiecare an. Problema este, din punctul meu de vedere, superficialitatea celor care dau aceste ITP-uri mașinilor care nu au, mai ales motoarele în stare bună de funcționare. Aici ar trebui făcute niște controale și văzut cum aceste stații ITP dau ITP-ul la mașini și de acolo pornește problema”, a declarat Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA