NEONATOLOGIE. Toți nou-născuții sunt niște eroi

În primăvara anului 2020, lumea era în stare de șoc din pricina pandemiei de coronavirus. Imaginile și informațiile difuzate de canalele de televiziune păreau halucinante. Autoritățile au închis orașele, au declarat starea de urgență și au instituit obligativitatea purtării măștii în spațiile publice. Se îmbolnăveau cu prediclecție persoanele a cărar sistem imunitar era deficitar, indiferent de vârstă. Apoi s-au înregistrat primele decese. Un coșmar. Eroii acelor vremuri au fost, fără îndoială, medicii.

Una dintre unitățile spitalicești aflată în prima linie a “războiului” a fost Spitalul Județean “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, iar o secție greu încercată a fost secția Neonatologie. În perioada16 martie -15 mai 2020 (perioada stării de urgență) s-au născut 364 de copii, dintre care 198 băieți și 166 de fete, cu greutate cuprinsă între 1400 și 4960 de grame.

„Prematuritatea și trecerea prin terapie intensivă neonatală este o poveste tristă, înfricoșătoare pentru părinți, dar și plină de satisfacții când mergi acasă. Acolo faci cunoștință cu teama, cu urcușuri și coborâșuri, cu vise împlinite sau neîmplinite. Când ai în față un copil minuscul, cu piele subțire ca hârtia, cu ochii ce nu se pot deschide încă, cu aparate care țipă, cu cabluri, cu branule… Totul se trăiește la altă intensitate, te bucură cele mai mărunte lucruri: primul mililitru de lapte primit, primele 10 g luate în greutate, prima zi fără oxigen, prima zi fără incubator, primul contact skin-to-skin, prima îmbrățișare adevărată și lacrimile șterse pe chipul mamei”, a declarat dr. Margareta Pîrvănoiu, medicul șef al secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare, pe pagina de facebook a Spitalului, într-o postare din iunie 2020.

Specialiștii își amintesc, cu emoție, cazul unui nou născut, venit pe lume la începutul anului 2020, mult înainte de termen, cu o greutate de puțin peste 1 kilogram și care a necesitat manevre de resuscitare din prima clipă a vieții. “Nou născutul a avut vârsta gestațională de doar 30 de săptămâni, o greutate la naștere de 1100 grame și a necesitat manevre de resuscitare încă de la început. Dar, cu întreaga noastră implicare, dragostea familiei și o putere greu de imaginat într-un trup atât de fragil, copilașul a câștigat lupta pentru viață și, la 84 zile de la naștere, a fost externat cu o greutate de 2540 de grame, cu alimentație exclusiv la sân, cu zâmbetul și muțumirea mamei întipărite pe chip, când pășea dincolo de pragul maternității ”, a relatat dr. Margareta Pîrvănoiu.

GlasulMM
GlasulMM