NOMINALIZARE. Baia Mare, pe harta culturală a țării

Compania de arte performative ”Adepth Infusion” din Baia Mare anunță cu bucurie nominalizarea pentru Premiile AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) 2023 a producției ”Ceilalți/ Inni Ludzie” la categoria activare culturală în spațiul public. Aceasta se acordă unei inițiative ce activează participativ memoria colectivă și valorizează identitatea locului.

”Ceilalți/ Inni Ludzie” este o producție 100% independentă care a însemnat: 18 artiști și colaboratori din șapte orașe implicați în procesul de creație, trei reprezentații ale performanceului pentru publicul larg jucate în premieră națională, o repetiție deschisă și o reprezentație gratuită a performanceului dedicate tinerilor, un nou spațiu alternativ inaugurat într-o zonă defavorizată din punct de vedere cultural, un text polonez tradus în limba română în premieră națională, o coloană sonoră originală, patru parteneriate, colaborarea cu furnizori și experți în servicii tehnice și de producție.

“Pentru compania noastră de arte performative, anunțul nominalizării vine ca o confirmare a debutului nostru, dar și a impactului pe care l-a avut performanceul. Ne-am dorit, în primul rând, să activăm cultural o zonă defavorizată din Baia Mare, care în memoria colectivă este asociată fie cu un cartier industrial, fie cu o parte rău-famată a orașului. Hala industrială se află în proximitatea străzii Horea 46 și a fostului combinat chimic Cuprom, o zonă cu multiple probleme sociale pe mai multe straturi care, în ultimii zece ani, a fost subiectul unor discuții aprinse în spațiul public. Pentru noi, a fost deosebit de important să explorăm medii și categorii sociale din mediul urban, într-o încercare de a portretiza societatea și evoluția ei în ultimii treizeci de ani cu întreg bagajul emoțional aferent: lipsuri, prejudecăți, speranțe, vise, într-o manieră în care să estetizăm cât mai puțin realitatea. Această nominalizare pune municipiul Baia Mare pe harta culturală a țării și ar trebui să sublinieze (dacă mai e cazul) importanța pe care organizațiile culturale o au în ecosistemul cultural local și sprijinul pe care entitățile publice și private ar trebui să-l ofere proiectelor culturale alternative, ambițioase, inedite, experimentale”, transmit reprezentanții ”Adepth Infusion” din Baia Mare.

Echipa ”Adepth Infusion” e formată din: Andrei Dinu, Raul Hotcaș, Hanna Nistor, Alex V. Miclăuș, Raul Fozecaș. Gala Premiilor AFCN va avea loc în data de 20 mai, la București, și va aduna laolaltă organizații culturale din toată țara care au derulat proiecte culturale în anul 2023.

Performance-ul a fost realizat în co-producție cu Institutul Polonez din București, în parteneriat cu Asociația DEIS, The Green Project, Centrul de limbă și cultură poloneză din Cluj-Napoca și cu sprijinul Blachotrapez, Aquatics, Medika H&S, Emsens Prod. Mai mult, performance-ul urmează să fie înscris la o serie de festivaluri naționale și internaționale, showcase-uri și târguri pentru a fi itinerat și a ajunge la cât mai mulți spectatori, existând deja câteva invitații în acest sens.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica