NOUTATE. Medicii de familie, plătiți în funcție de performanță

Oficialii CNAS au anunțat că, de anul acesta, medicii de familie vor fi plătiți în funcție de performanță. În plus, halatele albe care vor profesa în mediul rural, în localități unde nu este medic de familie, vor primi bonificații.

Noul contract cadru, care intră în vigoare din 1 iulie, aduce o serie de măsuri care ar trebui să ducă la încurajarea medicilor tineri, să-și dorească să profeseze în mediul rural. Lipsa doctorilor s-a accentuat în ultimii ani și Maramureșul nu face nici el excepție. În continuare avem localități fără medic de familie de ani de zile.

”Prin noul Contract-cadru se reglementează pentru prima dată plata în funcție de performanță, medicina de familie fiind primul segment de asistență medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul FNUASS în acest scop.

Se introduc noi măsuri în scopul reducerii disparităților dintre mediul rural și cel urban în privința accesului la servicii medicale, prin crearea de stimulente în scopul atragerii medicilor de familie în zonele rurale slab acoperite/neacoperite cu asistenţă medicală primară. Astfel, medicul care va alege să îşi desfăşoare activitatea într-o localitate din mediul rural va avea o bonificaţie de 50% față de veniturile pe care ar putea să le obțină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există nici un alt medic de familie/punct de lucru”, arată oficialii CNAS.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA