Nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise! Află la ce pericole vă expuneți

Odată cu venirea toamnei şi după culegerea viilor, mulţi dintre cetăţeni pregătesc vinul în gospodării. În condiţiile în care acesta nu este depozitat în spaţii corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spaţii închise, pe timpul fermentării mustului, pompierii vă recomandă să nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise, nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare, anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere, verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen.

De asemenea, se recomandă să nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveţi echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră. În astfel de situaţii, sunaţi la 112.

Ce este bine de știut este că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave.

Foarte, foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon emanat în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

Marcel ȘERBAN

dh
dh