NUTRIȚIE ȘI SĂNĂTATE: Produsele fast-food cresc riscul unor afecțiuni digestive

Fie din grabă sau din comoditate, fie din cauza unui amalgam de gusturi îmbietoare, suntem tot mai atrași de produsele fast-food. Conștientizând și mai ales cunoscând riscurile consumului unor astfel de produse am întrebat-o pe Codruța Uglea, nutriționist în cadrul Natur House, cât de benefice sunt acestea pentru sănătatea noastră.

“Alimentele de tip fast-food sunt foarte bogate în calorii și sărace în nutrienți. Ele au în general un conținut crescut de sare, zahăr, grăsimi trans, grăsimi saturate și diverși aditivi alimentari nocivi. Din această cauză, consumul lor frecvent are un impact negativ asupra stării de sănătate.

Românii aleg să mănânce produsele fast food, în primul rând datorită gustului adictiv, dar și din comoditate. Trebuie însă să fim foarte precauți, deoarece acestea pot da ușor dependență și, fiind sărace în fibre și proteine, vom tinde să mâncăm cantități din ce în ce mai mari.

Din cauza conținutului caloric extrem de mare, mâncarea de tip fast-food este asociată cu obezitatea, care la rândul ei duce la dezvoltarea anumitor afecțiuni: diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, afectiuni osteo-articulare, apnee de somn, cancer, etc.

Carbohidrații rafinați și zahărul din aceste alimente duc la oscilații ale nivelului de glicemie, așadar consumatorii se vor simți ulterior obosiți și senzația de foame reapare la scurt timp. Grăsimile saturate și trans în exces duc la creșterea LDL – colesterolului, scăderea HDL – colesterolului și produc inflamație în corp.

Această combinație nefericită este un factor important în producerea unor afecțiuni cardiace ca infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Datorită conținutului redus de fibre, produsele fast-food cresc riscul unor afecțiuni digestive ca și constipația, diverticuloza sau dezechilibrul florei intestinale.

Dietele bogate în grăsimi saturate și carbohidrați simpli, cum e alimentația fast-food se asociază cu scăderea capacității de memorare și învățare. Alte afecțiuni care pot să apară sunt: migrenele, anxietatea, depresia, scăderea imunității și alergiile. 

Organismul nostru are nevoie de hrană adevărată, alimente naturale cât mai proaspete și neprocesate, așadar consumul alimentelor fast-food este de evitat sau de consumat doar ocazional, dacă dorim să ne menținem sănătoși” (Codruța Uglea).

A consemnat Mircea MERLAȘ

GlasulMM
GlasulMM