O armă rară de lovire, exponatul săptămânii la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arehologie Maramureș este o armă rară de lovire din fier, cu țepi, de tip knuckle duster. Obiectul este marcat “BOXER / PATENT” și datează, cel mai probabil, din secolul XX.

”Arma este gândită și confecționată încât să fie purtată în jurul articulațiilor pumnului, iar variante ale acesteia sunt întâlnite de-a lungul istoriei în diferite zone ale lumii. În Japonia, de exemplu, tekko, folosită din vechime de către maeștrii artelor marțiale, este o armă similară. Originea knuckle duster în Occident, însă, poate fi găsită în caestus, un obiect asemănător folosit de către gladiatori în Roma antică. Knuckle duster în forma pe care o cunoaștem astăzi a început să fie produs, în special din alamă, fier, plumb sau lemn, în secolul XIX, câștigând rapid popularitate. În timpul Războiului Civil din Statele Unite ale Americii (1861-1865), de pildă, această armă, destul de ușor de procurat sau de fabricat, era des întâlnită la soldații din ambele tabere. Mai mult, și membrii Gărzii de corp a Președintelui Abraham Lincoln purtau knuckle duster în dotare. Arma rămâne de referință la sfârșitul secolului XIX, în Primul Război Mondial și chiar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai multe state dotându-și combatanții cu asemenea obiecte. Modelul obiectului expus de noi este unul de referință și a fost produs în masă cu precădere în secolul XX. Cel mai probabil, și acesta i-a aparținut tot unui soldat. Totuși, în memoria colectivă, knuckle duster rămâne drept arma de încredere a gangsterilor din era Prohibiției (1920-1933), fiind folosită inclusiv de membrii grupării lui Al Capone”, explică muzeograf dr. Oana-Alexandra Chirilă.

Astăzi, asemenea arme de lovire sunt ilegale în peste 25 de țări. Obiectul prezentat în această săptămână a intrat în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (pe atunci Muzeul Județean Maramureș ) în iulie 1990, fiind achiziționat de la colecționarul Pop Petru de pe Valea Borcutului. Acesta îl găsise întâmplător în timp ce săpa în curtea casei dumnealui. Tot de la Pop Petru, prin achiziție sau donație, în colecția muzeului se mai regăsesc și alte obiecte, cu precădere ceasuri.

sursa: Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures

mg
mg