
Pensiile speciale, o șmecherie dâmbovițeană
În preajma alegerilor, guvernanții au prostul obicei să își cumpere voturi de la anumite categorii sociale, bine nișate, dar relevante, cu autoritate în societatea civilă. Așa s-au născut pensiile speciale ale militarilor, magistraților etc. Evident, parlamentarii nu au ratat ocazia să profite și ei, dacă tot au umblat la borcanul cu miere.
Numai că gestul nu a rămas neobservat la Bruxelles, astfel încât, Comisia Europeană a condiționat primirea banilor pentru Planul Național de Redresare și Reziliență de eliminarea acestor pensii speciale.
De ce sunt ele speciale? Pentru că sunt mai presus de lege și nu respectă principiul general de contributivitate. Mai precis: pentru o pensie obișnuită, românul de rând va primi, la vârsta de 65 de ani, circa 60% din salariul pe care îl avea când era în câmpul muncii (de regulă, salarul minim pe economie). Pe când românul privilegiat, posesor de pensie specială, va primi cel puțin 100% din salarul lui generos, la vârsta de 45 de ani; pentru tot restul vieții (că doar e pensie viageră).
Nu sunt mulți priviliegiați. Doar 150.000. Și valoarea nu e mare: circa 12,5 miliarde de lei. Adică 0,8% din PIB. Dar nu e vorba de sumă, ci de moralitate. Dacă s-ar respecta principiul contributivității, nu ar ridica nimeni o sprânceană. Dar așa seamănă a hoție, a șmecherie dâmbovițeană, iar Bruxelles-ul nu a fost dispus să închidă ochii la manifestările de impertinență ale clasei politice românești.
Nimeni nu cere ca toți românii să aibă salarii egale, pensii egale, aceleași case, aceleași mașini, aceleași uniforme. (Cine știe, dacă nu am fi gustat din pâinea amară și otrăvită a comunismului, poate că ne-ar fi dus mintea să ne gândim la așa ceva. Dar am depășit această filă a istoriei și nimeni nu cred că mai vrea să experimenteze viața într-o societate bolnavă și ternă). Tot ce se cere este puțină decență și bun sumț, astfel încât nimeni să nu fie mai presus de lege. Da, din acest punct de vedere vrem să fim egali cu toții.
Ani de zile a făcut scandal mass media pe tema pensiilor speciale. Nici când protestele au venit din partea alegătorilor, politicienii nu s-au clintit. De data asta, la mijloc sunt bani. Mulți bani. Pe care trebuie să îi primim, nu să îi dăm. De aceea cred că, de data asta, guvernanții vor găsi o cale de mijloc. Ar fi absurd ca, de dragul unor pensii speciale necuvenite, din care se înfruptă 150.000 de români, să renunțăm la banii din PNRR ce vor fi utilizați în beneficiul a 18 milioane de români. Voi ce părere aveți?
Dorin Ștef
Credit foto: Declic.