Pregătiri pentru lansarea Sistemului Național Informatic

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a început distribuția echipamentelor informatice către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din toată țara și, ulterior, spre Primării, la serviciile publice de asistență socială.

Este vorba despre 250 de computere performante, 50 de imprimante multifuncționale și 5.000 de tablete.

”Practic, Sistemul Informatic Național – SINA va reuni toți copiii cu probleme din țară: cei care cresc în familii cu lipsuri materiale grave, fără acces la educație, la sistemul de sănătate, cu risc mare de abandon sau care provin dintr-un mediu cu violență și abuzuri. Tot aici vor fi înregistrați toți copiii care se află în grija statului, inclusiv cei pentru care a fost deschisă procedura adopției. Softul care ne va permite toate aceste lucruri se află, în acest moment în etapa de proiectare și dezvoltare a soluției informatice și avem toată încrederea că primele teste le vom face în primăvară”, explică Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

De asemenea, sistemul va permite simplificarea întregului proces de adopție. Concret, va fi mult mai ușor atât pentru cei care își doresc să devină părinții unor copii abandonați, cât și pentru autorități să aibă acces la servicii electronice. Nu va mai trebui să se prezinte fizic la un ghișeu pentru a depune documente și toată comunicarea se va face online.

Această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, din toate județele țării, cu ajutorul tabletelor.

Sistemul Informatic Național va înlocui actualele baze de date și arhive electronice folosite de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cea care derulează acest proiect de amploare, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă.

Sunt investite în acest proiect circa 9 milioane de euro, aproape 8 milioane de euro fiind fonduri europene nerambursabile.

mg
mg