PRIMĂRIA Baia Mare. Bursa candidaților

Dacă negocierile dintre PNL și PSD, privind comasarea alegerile europarlamentare și locale, vor eșua, se va respecta calendarul inițial al alegerilor pentru 2024:

 1. Alegeri europarlamentare – 9 iunie
 2. Alegeri locale – 29 septembrie.
 3. Alegeri parlamentare – 24 noiembrie.
 4. Alegeri prezidențiale – primul tur 24 noiembrie,
 5. Alegeri prezidențiale –turul doi 8 decembrie.

Dar să vedem cum arată bursa candidaților aflați în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Baia Mare, cel mai râvnit mandat din anul electoral 2024, în județul Maramureș.

O precizare necesară (pentru nostalgicii comentatori de pe rețelele sociale):

Cătălin Cherecheș nu va candida la alegerile din 2024. În sentința Curții de Apel Cluj se arată: “Se majorează durata pedepsei complementare aplicate prin sentinţa apelată faţă de inculpatul CC, constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar), de la 4 ani la 5 ani”. Ba mai mult, “pedeapsa complementară se execută după executarea pedepsei principale a închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate”.

Cum condamnarea a fost de 5 ani închisoare cu executare, iar pedeapsa complementară este de încă 5 ani, înseamnă că, cel puțin teoretic, Cătălin Cherecheș ar mai putea candida doar peste zece ani, în 2034. Cum nu avem alegeri la termen în 2034, următoarele alegeri locale vor fi în 2036, deci peste 12 ani. Cel puțin teoretic…

Oficial, la această oră, pentru Primăria Baia Mare nu avem nici un candidat. Neoficial, sunt mai mulți. Unii și-au exprimat, în diferite împrejurări, intenția de a candida (Liviu Marian Pop, Brian Cristian, Cristian Anghel, Costel Pârvănoiu…). Alții, apar pe surse, ca potențiali candidați, cu intenția ca partidele să le măsoare notorietatea.

Dacă e să dăm credit ultimului sondaj de opinie privind intențiile de vot ale românilor, realizat de Avangarde, la sfârșitul lunii ianuarie 2024, clasamentul ar fi acesta:

 1. PSD – 31%
 2. PNL – 21%
 3. AUR – 19%
 4. Alianța Dreapta Unită- 14%
 5. SOS România – 8%
 6. UDMR – 5%

Cu alte cuvinte, e posibil ca cele mai mari șanse să le aibă candidații PSD, PNL, AUR și Alianța Dreapta Unită.

– Partidul Social Democrat nu are un candidat în pole position pentru Baia Mare. După demiterea lui Mircea Cirț din PNL, se părea că acesta va deveni oficial candidatul PSD-ului. Însă nu s-a întâmplat acest lucru. Se pare că negocierile s-au împotmolit. E posibil să îl vedem pe Mircea Cirț fie candidatul unui alt partid (mai mic), fie chiar candidat independent. Alte nume vehiculate pentru lista PSD sunt: Crina Chilat (în prezent subprefect), Florian Sălăjean (președintele ASSOC), Ștefan Dărăbuș (directorul național HHC) sau Mircea Dolha (președinte interimar PSD Baia Mare). O variantă de lucru ar fi și Doru Dăncuș, actualul viceprimar cu atribuții de primar.

Partidul Național Liberal are, deocamdată, un singur nume: Călin Bota, deputat și președintele organizației municipale.

– La AUR s-a vehiculat inițial numele lui Doru Dăncuș. După divorțul făcut public de Dăncuș (la conferința de presă la care a făcut pace cu liderii PNTCD), s-a vorbit despre candidatura lui Bogdănel Gavra (consilier local). Tot aici a fost exprimat și numele lui Costel Pîrvănoiu. Pe surse, am aflat că liderii AUR au comandat un sondaj de opinie (în care figurează mai mulți potențiali candidați) și, în funcție de rezultatele lui, se va anunța numele celui ales.

Alianța Dreapta Unită are deja un reprezentant care și-a asumat în mod public candidatura: deputatul Brian Cristian, președintele USR Baia Mare. Alianța (USR-PMP-Forța Dreptei) a luat act de intenție și urmează să delibereze.

– Partidul SOS nu are candidat. Nici oficial, nici neoficial. Nu are nici structură organizațională. Dar până în septembrie se pot întâmpla multe.

Alte candidaturi:

– Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, și-a asumat candidatura, chiar dacă nu e foarte transparent numele partidului pe care îl va reprezenta (s-a vorbit despre o alianță a partidelor ecologiste, apoi despre o Alianță Național Țărănistă…).

– Fostul senator social democrat Liviu Marian Pop, va candida pe listele unei minuscule formațiuni politice, numite Partidul Umanist Social Liberal (fostul PUR a lui Voiculescu).

– UDMR va merge în alegeri fie cu actualul viceprimar Pap Zsolt Istvan, fie cu Pinter Zsolt.

– Nu e exclus să îl vedem în cursă și pe fostul senator Iustin Talpoș.

În concluzie, dată fiind inflația de candidați, câștigătorul nu va avea nevoie de foarte multe voturi, iar diferența o va face charisma și notorietatea.

Dorin ȘTEF

(Foto: Arhiva Glasul)

GlasulMM
GlasulMM