PRIN PARTICIPAREA LA FTC. Elevii de la „Dragoș Vodă”, admiși pe locurile de olimpici la universitățile tehnice

Echipa de robotică a Colegiului Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației, Tech-X, s-a calificat la etapa națională a competiția FIRST Tech Challenge (FTC), ajunsă la cea de a 8-a ediție. Prin urmare, membrii sunt admiși pe locurile de olimpici la universitățile tehnice partenere. De asemenea, Tech-X a jucat semifinalele și finala Regionalei Cluj și a obținut și un Premiu Special, Think Award, acordat echipei care reflectă cel mai bine călătoria pe care a parcurs-o atunci când a experimentat procesul de proiectare inginerească în timpul sezonului de construcție.

Sezonul 8 al FTC România reunește 197 echipe, împărțite în patru regionale: București, Cluj, Arad și Iași.

”Echipa noastră participă pentru a cincea oară la această competiție, competiție care este la sezonul 8. Prima regională în care am fost incluși a avut loc în perioada 8-11 februarie a.c. și a reunit 38 echipe din zona Transilvania. În cele trei zile de concurs, am jucat șase meciuri în alianță cu alte echipe, alianțe stabilite de organizatori, deci pe teren jucau patru roboți în două alianțe (roșie și albastră). Se urmărește modul de comunicare, colaborare între echipe și spiritul competitiv. O altă latură importantă a competiției a fost partea de interviu a echipei, echipamentul de joc al membrilor, amenajarea unui stand al echipei, materialele promoționale personalizate, precum și atitudinea și comportamentul fiecărui participant la acest eveniment”, explică prof. Cornelia Hotea, mentorul echipei.

Elevii care participă la programul FIRST Tech Challenge dezvoltă abilități în Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică (STEAM – în engleză) și învață să practice principiile ingineriei, în timp ce învață valoarea muncii, inovației și împărțirii ideilor. Competițiile sunt evenimente sportive intense, cu meciuri, interviuri de jurizare și premii pentru performanțele echipei și ale robotului.

”Pe lângă binemeritata calificare la faza națională, am reușit să primim și un premiu special. Premiul Think se bazează în întregime pe Portofoliul de Inginerie și pe Caietul Tehnic. Pentru a avea o șansă de câștig, Caietul Tehnic trebuie să includă cât mai multă matematică și fizică, să documenteze întregul parcurs al robotului prin versiuni și alte documente de proiectare și strategie de joc. În plus, portofoliul trebuie să fie bine structurat și să conțină informații despre diverse aspecte non-tehnice ale echipei, cum ar fi sustenabilitatea (recrutarea de noi membri ai echipei și mentori), formarea, activitățile de informare (în special impactul acestora și ce s-a învățat din ele) și structura echipei. Deși aceste categorii nu sunt la fel de importante ca documentația robotului, ele sunt în general recomandate pentru un portofoliu ingineresc bine structurat”, subliniază prof. Cornelia Hotea, mentorul echipei.

Faza națională a FTC România va avea loc în perioada 22-24 martie, la Iași.

„Participarea la etapa regională a competiției FIRST Tech Challenge din acest an a fost o adevărată aventură, cu rezultate din ce în ce mai mari. După luni de zile de muncă, efortul nostru și-a dovedit rostul, echipa ajungând pentru prima dată în semifinale și finale și atingând pe parcursul competiției 291 puncte, highscore pe regionala noastră. Suntem mândri pentru că am reușit să reprezentăm cu cinste numele colegiului nostru, dar și numele orașului nostru. Acest rezultat pentru care fiecare membru din echipă a contribuit ar fi fost imposibil de atins fără sprijinul oferit pentru care dorim să mulțumim tuturor”, punctează Luca Ilieș, liderul echipei Tech-X.

Echipa de robotică Tech-X este coordonată de mentorul prof. Cornelia Hotea și studentul Darius Giurgi, mentor alumni, având în componență 12 membri: Luca Ilieș (clasa a XII-a B, Lider echipă /programator/ driver), Paul Ionuț Plopișan (clasa a XII-a A, Construcție/ driver), Robert Giurgiu (clasa a XII-a B, Construcție/ Proiectare/ Imprimare 3D), Ionuț Darius Drăguș (clasa a XII-a C, Construcție), Antonio Ștefan Ivașcu (clasa a X-a C, Construcție/ Human player), Aurelian Teleptean (clasa a IX-a B, Construcție/ Proiectare/ Imprimare 3D), Alin Ulici (clasa a IX-a A, Programare/ Website), Alexandru Ștefan Stan (clasa a XII-a B, Programare/ Website), Cristian-Vasile Pop (clasa a X-a B, Programare/ Website), Denisa Lavinia Lihet (clasa a XII-a B, Marketing/ Media), Raluca Maria Ardelean (clasa a XII-a B, Marketing/ Media), Cristian-George Iura (clasa a X-a B, Marketing/ Media).

Maria STOICA

 

Maria Stoica
Maria Stoica