PUNCT DE VEDERE. Despre teoriiile conspirației

Există multe motive diferite pentru care oamenii pot fi atrași de teorii ale conspirației. Dezastrele sau crizele care afectează în mod direct viața oamenilor (cum ar fi un accident de mașină, o boală terminală sau un atac terorist) îi pot determina să caute motive sau pe cineva pe care pot da vina. O încercare de a înțelege „de ce” a avut loc un incident poate ameliora o parte din durere și confuzie. Atunci când oamenii se confruntă cu situații complexe, teoriile conspirației pot oferi răspunsuri simple, se arată într-un studiu realizat de OSCE.

Cei care răspândesc narațiunile extremiste online folosesc factori de „presiune” pentru a-i apropia pe tinerii care se simt excluși social și factori de „atracţie” pentru a-i ademeni cu un sentiment de apartenență. Factorii de presiune pot include nemulțumiri sociale, politice și economice; un sentiment de nedreptate și discriminare; crize şi tragedii personale; frustrare; și alienarea. Factorii de atracție pot include un sentiment de apartenență la o cauză, ideologie sau rețea socială; nevoia de putere și control; și un sentiment de loialitate și angajament.

Un studiu recent a demonstrat că teoriile conspirației pot fi liniştitoare pentru cei cărora le este frică să schimbe status quo-ul. „Dând vina pentru tragediile, dezastrele și problemele sociale pe acțiunile unui număr mic de persoane răuvoitoare”, concluzionează cercetătorii, „teoriile conspirației pot distrage atenția de la limitările inerente ale sistemelor sociale”.

De exemplu, există cei care numesc încălzirea globală o păcăleală sau înșelătorie propagată de comunitatea științifică recunoscută . Acceptarea realității schimbărilor climatice ca urmare a activității umane ar cere în mod logic să facem schimbări pentru a reduce sau inversa această tendință. Aceste schimbări pot avea efecte financiare negative sau de altă natură asupra anumitor grupuri sau persoane. În astfel de cazuri, teoriile conspirației pot ajuta oamenii să facă față disonanței cognitive – având gânduri, convingeri sau atitudini inconsecvente, în special în ceea ce privește deciziile comportamentale și schimbarea atitudinii.

Teoriile conspirației le permit oamenilor să renunțe la responsabilitatea personală în fața unor situații complexe în care oricine s-ar simți neputincios. Cercetările au arătat că este posibil să crească tendința cuiva către gândirea conspirativă dacă este îndepărtat sentimentul de control personal asupra propriei vieți. Opusul este la fel de adevărat: cineva care simte că este stăpân pe propria viață va avea mai multă reziliență la teoriile conspirației.

 

GlasulMM
GlasulMM