RECORD. Peste 700.000 de români au o pensie privată facultativă

Românii sunt tot mai interesați de sistemul privat de pensii, în condițiile în care devin evidente dificultățile pe care le va întâmpina statul în gestionarea sistemului public de pensii, în perioada ce urmează. Astfel, în anul 2023, peste 80.000 de români au aderat la Pilonul 3 de pensie, chiar dacă plafonul de deductibilitate fiscală este limitat la 400 euro pe an (circa 150 lei / lună).

„Circa 83.000 de români au început, în 2023, să economisească pentru vârsta retragerii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), un record pentru numărul de clienţi nou-atraşi în sistem într-un singur an, începând cu 2008, reflectând nivelul ridicat de încredere a populaţiei în pensiile private”, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

În aceste condiții, numărul total de participanţi la Pilonul III a ajuns la 710.000 la finele lui 2023, în numele cărora cele 10 fonduri de pensii facultative administrează active nete de 4,74 de miliarde de lei (953 milioane euro), transmite Digi24.

Participanții decid nivelul contribuției între 45 de lei și până la 15% din venitul brut lunar salarial sau asimilat salariului. Această valoare poate fi schimbată pe parcurs. Există opțiunea de a suspenda plata contribuțiilor, precum și reluarea lor.

Se poate beneficia de pensia facultativă la vârsta de 60 de ani sau în caz de invaliditate. În caz de deces, moștenitorii vor primi suma din contul participantului de pensie facultativă. Deci banii nu se pierd.

Dorin Ștef

GlasulMM
GlasulMM