ROMA. Preot din Maramureș, la întâlnirea internațională a parohilor pentru Sinod

Părintele Augustin Butica, paroh de Cetățele (Eparhia Greco-Catolică de Maramureș), reprezintă în aceste zile Biserica greco-catolică din România la Întâlnirea internațională „Preoții parohi pentru Sinod”, care se desfășoară la Roma, la Casa de reculegere „Fraterna Domus” din Sacrofano. Întâlnirea a fost inițiată de către Secretariatul General al Sinodului, împreună cu Discasterul pentru Cler, în colaborare cu Dicasterul pentru Evanghelizare și s-a dorit a fi prilej de împărtășire reciprocă a experienței pe care o trăiesc preoții parohi în Bisericile locale din care fac parte, pentru a experimenta ”dinamismul activității sinodale la nivel universal”.

Biserica Catolică din România este reprezentată de o delegație de trei preoți: părintele Augustin Butica – paroh de Cetățele, Eparhia de Maramureș, fiind desemnatul Sinodului Bisericii Greco-Catolice din România, iar părintele Daniel Bulai – paroh de București, biserica italiană, Arhiepiscopia de București și Pr. Marin Matieș – paroh de Caransebeș și decan de Severin, Dieceza de Timișoara, reprezentând Biserica Catolică de rit latin.

„Suntem 193 de parohi din 99 de țări, împărțiți în 17 grupuri lingvistice”, a transmis pentru Biroul de presă al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș părintele Augustin Butica, sintetizând spiritul întâlnirii: „Se trăiește în mod concret unitatea în diversitate; deși participanții provin din toate continentele, din culturi diferite și din tradiții liturgice variate, se proclamă aceeași credință. În grupul de discuții din care fac parte, suntem 11 membri din 9 țări: România, Italia, Bosnia, Ucraina, Polonia, Coreea de Sud, Bulgaria, Albania, Olanda”, iar „fiecare grup discută pe marginea fiecărei teme a zilei și prezintă o sinteză. Toate sintezele vor ajunge la grupul de lucru, care va pregăti Instrumentum laboris pentru Sinodul din luna octombrie. Temele abordate, dar mai ales propunerile oferite de cele 17 grupuri de lucru sunt extrem de variate”.

Întâlnirea preoților parohi a fost dorită de Părinții sinodali, reuniți la Roma în luna octombrie 2023, care și-au propus sa asculte părerea celor care sunt în contact direct cu poporul, aceștia fiind preoții parohi. ”Fiecare preot a venit aici cu bagajul sau cultural, etnic și cu experiența acumulată în anii de pastorație, pe toate acestea împărtășindu-le cu ceilalți participanți”, a mai explicat părintele Augustin Butica.

Cea de-a XVI-a Adunare Generală a Sinodul Episcopilor, pe tema Sinodalității, se va încheia în luna octombrie a acestui an, după trei ani (2021-2024) de consultări și lucrări în grupuri tematice la toate nivelele ierarhice ale Bisericii Catolice din întreaga lume, fapt care o face să fie cel mai amplu eveniment consultativ din istoria Bisericii. Aceasta nu își propune să elaboreze un document final care să traseze direcții rigide de urmat la nivel de Biserică, ci îndeosebi, să învețe Poporul lui Dumnezeu să asimileze și să trăiască în spiritul sinodalității.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica