S-A HOTĂRÂT. Baia Mare alocă 14 milioane de euro pentru salubrizare stradală și deszăpezire

Consiliul Local Baia Mare a alocat ieri suma de 72.320.133 lei (cu TVA), echivalentul a circa 14 milioane de euro, pentru salubrizarea stradală și deszăpezirea în oraș pentru următorii doi ani. Deși proiectul a trecut de votul aleșilor, câțiva consilieri locali s-au poziționat contra acestei decizii motivând suma mult prea mare în comparație cu valorile pe care municipii similare din țară le alocă pentru aceleași servicii.

Motivul pentru care contractarea va fi una mixtă, atât pentru salubrizare stradală, cât și pentru deszăpezire, este dat de faptul că licența Serviciului Public Ambient Urban (care se ocupă, momentan, de salubrizarea stradală în Baia Mare) este aproape de final. ”Am considerat că, la momentul actual, este mai corect și eficient să venim cu o propunere pe doi ani, la pachet cele două servicii, în condițiile în care știm cu toții că salubrizarea stradală e un serviciu pe care, în această perioadă, l-a efectuat Serviciul Public Ambient Urban și se află la final de licență. Printr-un proiect de hotărâre, am delegat ca acest serviciu să fie prestat de SPAU pe o perioadă de 90 de zile până la terminarea procedurii de achiziție publică”, a declarat Doru Dăncuș, primarul interimar al municipiului Baia Mare. Aceasta a mai subliniat că suma alocată celor două servicii este ”o valoare estimată” care ”poate să scadă în baza acelor tarife pe care agenții economici, ofertanții, o să le propună”.

Horia Buhan, consilier local, a subliniat că, în ciuda promisiunilor anterioare, costurile pentru salubrizarea stradală nu au scăzut după trecerea în administrarea proprie (de la Drusal la SPAU). ”Am primit acel grafic cu sumele care au fost plătite la salubrizare stradală din 2021, decembrie, de când s-a întrerupt contractul cu Drusal, și până în luna februarie din acest an. Și am văzut că, de fapt, sumele au crescut. Putem spune că, într-un fel, sumele au crescut justificat prin faptul că s-au produs anumite mutații în zona economică, dar, pe de altă parte, nu s-a întâmplat nimic din ceea ce am preconizat noi. Știam că nu există logistica necesară. Astăzi, eu speram ca acest studiu să pornească de la niște realități din piață, să ajungem la costuri rezonabile și să intrăm pe un făgaș normal”, a punctat Horia Buhan.

Acesta a dat exemplul Brașovului care plătește 193 de lei pe oră pentru deszăpezire, respectiv între 33 și 37 de lei pe oră pentru staționare. Totodată, a analizat și contractul pe care Satu Mare îl are semnat pe o durată de 10 ani și cu o valoare de 360 de milioane de lei. ”Acesta conține salubrizare stradală, menajeră și deszăpezire, iar costul per locuitor e de 409 lei. La noi (în Baia Mare, n.r.), dacă adăugăm la contract și salubrizarea menajeră, ajungem la un cost de 512 lei/ locuitor”, a adăugat Horia Buhan.

Mai mult, consilierul local Bogdănel Gavra a atras atenția asupra faptului că suma cheltuită pentru salubrizare s-a dublat: ”Dacă ne uităm în 2021, Drusal făcea salubrizare stradală cu 9,5 milioane de lei pe an. Am ajuns în 2023, în doi ani, la peste 18 milioane, prin gestionarea SPAU-lui”.

Primarul interimar Doru Dăncuș a subliniat că, în contextul noului contract, se vor corecta anumite vulnerabilități: ”Am redus numărul orelor de staționare de la 24 la 8 ore. Această staționare nu o plătim în condițiile în care, pe perioada staționării sau în ziua respectivă, se acționează”.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica