SĂNĂTATE. Protocol între CNAS și Patriarhia Română

Între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Patriarhia Română a fost semnat un protocol de colaborare, pentru a veni în sprijinul pacienților. Astfel, se dorește susținerea persoanelor care necesită servicii de prevenție, diagnostic, tratament, evaluare, monitorizare și supraveghere a afecțiunilor oncologice. Protocolul s-a încheiat în scopul creării unui parteneriat activ care să conducă la generarea unui cadru instituțional adecvat nevoii de comunicare/informare pentru orice persoană care se confruntă cu suspiciunea unui diagnostic oncologic, cu recomandare de tratament de specialitate sau servicii de suport, conexe actului medical.
„Este important ca acești pacienți să fie sprijiniți de întreaga societate. Pacientul oncologic este un pacient cronic, pentru că de fapt despre asta vorbim. Îmbinarea asistenței medicale cu suportul spiritual reprezintă o modalitate optimă pentru creșterea calității vieții acestor pacienți ” – a declarat dna. Valeria Herdea.
Cu aceeași ocazie, PS Varlaam Ploieșteanul a afirmat: „Este o lucrare pe care Biserica noastră o desfășoară de multă vreme. Punctele principale ale acestui protocol sunt împreună lucrarea în prevenția bolilor oncologice, în diagnosticarea lor precoce, în tratamentul și evaluarea după tratamentele respective”.
Protocolul se înscrie în îndeplinirea obligațiilor CNAS prevăzute de Legea nr. 95/2006 [1] de informare a pacienților, de consultanță și asistență în domeniul asigurărilor sociale de sănătate, fără să dubleze activitățile sau rolurile pe care le au alte instituții și organisme în implementarea Planului Național de Prevenire și Combatere Cancerului în România. Protocolul de cooperare a fost încheiat în contextul anului omagial dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor, derulat de către Patriarhia Română.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA