SĂPÂNȚA. Personal silvic cercetat pentru furt de lemne și tăiere ilegală de arbori

Oficialii Ministerului Public anunță că, astăzi, au fost efectuate mai multe percheziții domiciliare în Săpânța, unde patru angajați, personal silvic, sunt suspecți de tăiere ilegală de arbori și furt de lemne.

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației și ofițerii de poliție din cadrul IPJ Maramureș au pus în executare 7 mandate de percheziție domiciliară pe raza localității Săpânța, într-un dosar în care se efectuează cercetări față de 4 suspecți ce au calitatea de personal silvic. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, folosirea dispozitivelor speciale de marcat cu nerespectarea reglementărilor specifice, fals intelectual și uz de fals”, se precizează în comunicatul de presă emis de reprezentanții instituției.

„În cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii Biroului Silvic – Serviciului de Ordine Publică Maramureș, sub supravegherea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Sighetu Marmației, au efectuat șapte percheziții domiciliare în Săpânța, vizate fiind patru persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, folosirea dispozitivelor speciale de marcat cu nerespectarea reglementărilor specifice, fals intelectual și uz de fals.

Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit faptul că, persoanele bănuite de comiterea faptelor ar fi atestat în fals documente întocmite, date nereale cu privire la volumul arborilor marcați, prin consemnarea unor diametre mai mici decât în realitate, precum și prin consemnarea unui număr mai mic de arbori marcați în vederea exploatării acestora.

Prin comiterea faptelor, a fost menționați, în plus, un volum de 1.032,95 mc masă lemnoasă exploatată, fiind creat un prejudiciu de 169.403 de lei. În urma activităților specifice rezultate în urma percheziției, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor și documentarea întregii activități infracționale mai multe înscrisuri și medii de stocare”, arată Poliția Română.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA