SCRIITORUL MINERILOR. Toma G. Rocneanu va fi înmormântat mâine

Scriitorul Toma Gross Rocneanu, care a murit marți, 27 februarie la vârsta de 81 de ani, va fi înmormântat mâine, 1 martie, la cimitirul de pe Dealul Florilor din Baia Mare. În memoria acestuia, Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare a realizat o expoziție de carte, la Sala de lectură Carte curentă.

Scriitorul Toma G. Rocneanu s-a  născut la 18 noiembrie 1943, în comuna Rodna Veche, județul Bistrița-Năsăud. A fost maistru la Grupul Școlar Minier Baia Mare, membru al Asociației Scriitorilor Baia Mare (din anul 2002) și al Clubului Epigramistic „Spinul” (din anul 2004). A fost numit „scriitorul minerilor” deoarece romanele sale au ca temă viața minerilor din Baia Mare, Baia-Sprie, Rodna, Borșa, Cavnic. Pe lângă aceste romane a mai publicat și lucrări de specialitate.

Premii literare: Premiul la secțiunea carte didactică pentru volumul Îndrumător metodic în cadrul manifestării „Cărțile anului 2004” (2005), Diplomă acordată de Clubul Umoriștilor Tulceni „Haz”, „pentru contribuția la evoluția epigramei românești prin participarea la ediția a II-a a Concursului Național de Epigramă Tulcea, cu tema „haz în Țara lui Papură-Vodă” (2006), Diplomă de excelență acordată de Cenaclul Scriitorilor din Maramureș ca „însemn de prețuire pentru activitatea rodnică în plan literar și de îndrumare a tinerilor talente pe drumul afirmării lor” (2007), Diplomă acordată de Consiliul Județean Sibiu pentru participarea la a IX-a ediție a Festivalului Național de Epigramă „Nicolaus Olahus” (2009), Diplomă de participare la a VII-a ediție a Festivalului de epigrame „Fersigana”, pentru epigrama prezentată cu tema „Criză în ciuperci” (2011), Diplomă de merit acordată de Clubul „Spinul” „pentru activitatea de popularizare a clubului, prin volume și pe internet” (2012), Diplomă de merit acordată de Uniunea Epigramiștilor din România la împlinirea unui deceniu de existență a Clubului Epigramistic „Spinul”, pentru aportul remarcabil adus la promovarea epigramei românești”.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica