SEZONUL GRIPAL. Vaccinarea populației se mută în farmacii

Încetul cu încetul țara noastră face demersuri pentru a muta vaccinarea populației în farmacii, după modelul din străinătate. Se dorește ca în acest fel, medicii de familie să fie degrevați, pentru a avea mai mult timp dedicat consulturilor pacienților. Astfel, vaccinul antigripal spre exemplu, va fi eliberat din farmacii, direct pacienților, pe baza unei rețete de la medicul de familie. După aceea, fiecare poate hotărî dacă vrea să se imunizeze la medicul de familie sau direct în unitățile farmaceutice acreditate în acest sens.

”Vaccinul antigripal va fi eliberat pe rețetă compensată. Sunt anumite categorii de risc la care vaccinul antigripal va fi gratuit sau compensat. Se încearcă și implementarea proiectului de vaccinare în farmacie. Dar pentru asta, farmaciștii trebuie să participe la un curs postuniversitar de vaccinare, care se face în centrele universitare și farmacia trebuie autorizată de către DSP pentru vaccinare.

În momentul în care își ridică vaccinul din farmacie, atunci pacientul trebuie să meargă direct la medicul de familie sau îl va ține în frigider până la administrare. Această schimbare este una europeană. Noi trebuie să degrevăm din partea de scriptologie pe care o au medicii de familie. El are rolul de a consulta. Ori dacă el face numai foi încontinuu, nu mai are timp să stea cu pacientul”, a declarat Simina Timiș, președintele Colegiului Medicilor Farmaciști din Maramureș.

Până în momentul de față, la nivelul județului nostru există un singur lanț farmaceutic care este acreditat pentru a face imunizarea pacienților. O nouă serie de cursuri în acest sens va începe în luna octombrie, iar atunci unitățile farmaceutice interesate vor putea să-și trimită personalul la calificare.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA