SIGHET. Campanie de donare de sânge, la Spitalul Municipal

Spitalul Municipal Sighetu Marmației, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguina Maramureș, organizează, în data de 3 aprilie, între orele 9 și 13, campania de donare de sânge ”Noi punem suflet, voi sânge”. Acțiunea se va desfășura la demisolul Ambulatorului Integrat din cadrul spitalului.

”1 din 10 pacienți din spitalele din România au nevoie urgentă de sânge. Anual, doar 2% din populația României donează sânge, un procent infim raportat la necesitățile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care România încă se confruntă din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienți sau aparținătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional, este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți”, transmite Spitalul Municipal Sighetu Marmației.

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții: să fii cetățean roman cu domiciliul în România sau cetățean al Uniunii Europene cu reședință în România; să ai între 18 și 60 ani; să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50-100 kg femeile și 60-120 kg bărbații; tensiunea arterială sistolică să fie între 10 și 18mmH; să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele luni; femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie (1 an și jumătate după naștere) sau în perioada menstruală (± 5 zile); să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel putin 72 de ore înaintea donării; să nu ai/ să nu fi avut următoarele: afecțiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendință patologică la sângerare, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, afecțiuni ale tractului genito-urinar, hematologice, renale, metabolice și endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenții chirurgicale, boli profesionale, infecțioase și parazitare, afecțiuni maligne și encefalopatie spongiformă transmisibilă; oricine este considerat eligibil pentru a dona sânge și nu a donat în ultimele 2 luni.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica