SONDAJ DE OPINIE: Ce cred baimărenii despre greva profesorilor

Un citat celebru ne spune „ Un profesor bun este ca o lumânare. Se consumă pentru a lumina calea pentru alții.” Zilele acestea asistăm la o grevă a profesorilor care, se pare că, nu va rămâne fără ecou. Nemulțumiți de salariile pe care le primesc, comparativ cu alte meserii, profesorii au ales să protesteze, cum altfel decât pașnic. Întrebați ce cred ei despre această grevă și mai ales dacă au dreptate cei care protestează, mai mulți băimăreni ne-au declarat:

Mihai H., 34 de ani: Sunt îndreptățiți să protesteze. Au salarii foarte mici și responsabilitate uriașă. Să li se dea salarii mai mari și lor nu doar politicienilor. Să taie din pensile speciale pentru a da la profesori. Ei au grijă de copii noștri, de viitorul acestei țări. Probabil sunt mulți care nu merită să fie profesori sau învățători dar nu merită să aibă un salar mic.

Diana G., 39 de ani: Ce mariri salariale le trebuie? Lucrează 4 ore pe zi și au o groază de vacanțe. Mai mult sunt liberi și în vacanță decât la scoală. Așa și eu aș vrea să fiu profesor să iau bani și să stau 4 ore la muncă și toată vara să fiu liberă. Și așa au salarii destul de mari pentru cât lucrează la ce le mai trebuie măriri.

Mariana P., 59 de ani: Este rău că s-a ajuns la așa ceva. Trebuia să le crească și lor salariile odată cu a celorlalți. Am auzit la radio că un profesor debutant câștiga 2500 de lei. Poi normal că la banii aștia nu îți vine să mergi la muncă. Mai ales că este foarte stresant să lucrezi cu atât de mulți copii și mai ales cu părinții lor. Părinții au din ce în ce mai mari pretenții și de la copii și de la profesori. Nu cred că le este ușor să țină pasul cu părinții și mai ales cu elevii. Cum te încurajează pe tine, ca profesor, țara asta, când elevii au telefoane cât salariul tău pe 2 sau 3 luni? Să protesteze până obțin ceea ce își doresc.

Gabriel J., 20 de ani: Poi la ce prostestează că și așa iau banii de pomană. Ce ne învață ei la scoală? Mai nimic folositor. Faci școală și dupa tot  e greu să găsești locuri de muncă.Dacă s-ar mai moderniza și ei puțin dar tot aceleași chestii de pe vremea lui Ceaușescu. Aceleași materii și profesori care plictisesc. Eu lucrez 10 ore pe zi și nu iau salar cât ia un profesor care sta câteva ore la școală și atunci nu te învață mai nimic. Plus că toată vacanță ei sunt liberi și nouă ne dădeau teme și cât și mai câte. Stau toată ziua la cafele și când vin la oră nu te învață ceva cu adevărat util.

Alexandru P., 30 de ani: Este gravă situația din învățământ. Este din ce în ce mai greu sa faci față, ca profesor, cerințelor părinților și nu a elevilor. Un profesor în zilele noastre nu are voie să îl certe pe elev dacă face prostii că, vezi doamne, îl stresează. Sau să îl pedepsească, doamne ferește, poate fi și dat afară din învățământ. Avem legi facute pentru a ne face sclavi și a ne menține nivelul intelectual scăzut. Normal că nu vor să dea salarii profesorilor pentru că nu ne vor deștepți. Ne vor mulți și proști. Sper ca această grevă să fie cu ecou și în rândul populației nu numai în rândul politicienilor.

A consemnat Mircea MERLAȘ

(Foto: Arhiva Glasul)

GlasulMM
GlasulMM