SONDAJ. Tinerii consideră că sunt o forță care vor decide rezultatele alegerilor din 2024

Așa cum bine se știe, dintre românii cu drept de vot cei mai disciplinați sunt cei de vârsta a treia, care participă cu regularitate la scrutinele electorale, considerând că este o obligație civică, decât un drept constituțional. Din acest motiv, partidele politice își construiesc campaniile electorale pe mesaje adresate preponderent pensionarilor și mai puțin tinerilor.

Însă, un sondaj realizat de INSCOP la comanda Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate România şi Republica Moldova, reluat de Digi24.ro, relevă că 65% dintre tinerii intervievaţi consideră că ei reprezintă o forţă care va defini rezultatul alegerilor.

Astfel, 58% dintre tinerii chestionaţi sunt foarte siguri că vor participa la alegeri, în timp ce 34% sunt indecişi şi doar 8% afirmă cu certitudine că nu vor vota.

Principalele motive pentru care tinerii decid să voteze sunt: exercitarea dreptului lor democratic (43%), dorinţa de a influenţa politicile europene (41%) şi apărarea democraţiei împotriva extremismului (8%).

Dacă acest sondaj relevă o tendință, am putea să asistăm la surprize mari la alegerile locale și europarlamentare din acest an, sunt de părere analiștii.

(Foto: Arhiva Glasul)

GlasulMM
GlasulMM