TRIST. Poiana cu Narcise Tomnatec-Sehleanu din Repedea, distrusă de vehiculele off-road
În ultimii ani tot mai mulți maramureșeni și-au adus din străinătate vehicule off-road. Și sunt folosite peste tot, nu contează că se distruge natura sau sunt speriate animalele.
Cel mai recent caz este al distrugerilor provocate de aceste vehicule în Poiana cu Narcise Tomnatec-Sehleanu, unde intră indivizi cu SUV-uri, motocross-uri sau ATV-uri. Iar localnicii sunt deja obișnuiți.
Poiana cu Narcise Tomnatec-Sehleanu a fost declarată arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic, faunistic și peisagistic) prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000. Rezervația se află pe teritoriul administrativ al comunei Repedea și face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului. Accesul auto este interzis, amenda fiind de 5000 la 10.000 lei conform OUG 57/2007.
Reprezentanții Parcului Natural Munții Maramureșului spun că în situații de felul acesta ajută transmiterea de fotografii cu numărul de înmatriculare fie maramureșenii care asistă la astfel de scene să sune direct la 112.
„Sezonul de off-road nu se termină niciodată, din păcate. Este o problemă națională, cunoscuta situație cu raliul organizat de austrieci. E un fenomen care ia amploare și care e foarte greu de combătut de către o singură instituție. E nevoie de munca în comun a tuturor instituțiilor care au atribuții de control. Noi lucrăm foarte bine cu Jandarmeria, însă suprafața Parcului este foarte mare și sunt nenumărate căi de acces, deci nu putem fi peste tot în același timp. Și nu e vorba doar de turiști, ci inclusiv de localnici, cu concursul autorităților locale în anumite zone. În alte zone, din fericire, avem autoritățile locale alături de noi, dar nu peste tot.
Legat de incidentul de la Poiana cu narcise, din ce ne dăm noi seama, este vorba despre localnici, pentru că mașinile nu au numere de înmatriculare. Ei știu și ne știu prezența în teren, se informează, circulă bine informația când suntem în teren și se feresc. Cât facem patrulări și suntem pe teren nu prea îi întâlnim, după ce plecăm noi, apar”, a declarat Cătălina Bogdan, directorul Parcului Natural Munții Maramureșului, pentru Glasul Maramureșului.
Ana-Maria HOJDA
(Credit foto: Iuliana Bledea/Facebook)