VIDEO MARAMUREȘ. Șase localități afectate de inundații. Circulație restricționată din cauza unei alunecări de teren

Prefectul Rudolf Stauder, președintele C.J.S.U. Maramureș, a declarat că precipitațiile sub formă de ploaie din ultimele 24 de ore, suprapuse pe un strat de zăpadă au contribuit la creșterea debitelor și nivelurilor cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale județului, respectiv la propagarea de viituri rapide.

S-au înregistrat, în ultimele zile, cantități de precipitații care au totalizat: 39,9 l/mp la stația hidrometrică Luhei, râu Ruscova, 29,2 l/mp la postul pluviometric Băiuț, râu Lăpuș, 28,2 l/mp la stația hidrometrică Poiana Borșa, râu Vișeu, 24,4 l/mp la stația hidrometrică Moisei, râu Vișeu, 23,8 l/mp la stația hidrometrică Baia Borșa, râu Cisla, 22,1 l/mp la stația hidrometrică Cavnic, râu Cavnic, 19,8 l/mp la stația hidrometrică Bistra, râu Vișeu, 15,8 l/m la stația hidrometrică Valea Vișeului, râu Tisa.

”Au fost depășite cotele de apărare pe râurile Vișeu, Cavnic, si Lăpuș. Scurgerile de pe versanți au contribuit la formarea de torenți și creșterea debitelor unor pâraie, văi și râuri care nu au putut fi preluate de secțiunile de scurgere a podețelor, podurilor și de rețelele de canalizare. Au fost afectate de inundații, conform datelor înregistrate până în prezent, șase unități administrativ-teritoriale (Borșa, Cupșeni, Moisei, Poienile de Sub Munte, Repedea și Bocicoiu Mare). Apele revărsate au inundat, din datele transmise până la această oră, cinci gospodării și cinci anexe gospodărești, DN18 în localitatea Tisa, 6,1 km de străzi, drumuri comunale, dar și terenuri agricole. La Poienile de Sub Munte s-a produs o alunecare de teren care a afectat un drum comunal. Circulația rutieră se desfășoară în zonă pe un singur sens de circulație”, arată Rudolf Satuder, prefectul județului.

Pompierii militari și grupurile de suport tehnic ale C.J.S.U. au intervenit în sprijinul comunităților locale din zonele afectate de inundații. Comitetele locale pentru situații de urgență au acționat cu utilaje și personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență în scopul eliminării efectelor negative produse de inundații. În cursul zilei de astăzi vor fi întocmite și transmise Rapoartele operative de către Comitetele locale pentru situații de urgență.

La această oră, tendința fenomenelor hidrometeorologice pe cursurile de apă din bazinele hidrografice este în scădere, a mai adăugat prefectul de Maramureș. În perioada următoare, vor fi constituite, prin ordin de prefect, comisii mixte care se vor deplasa în teren pentru evaluarea pagubelor produse la nivelul județului de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA