FLORENTIN TUȘ. Schimbările de taxe aduc mai puțini bani la buget

Modificările din domeniul fiscal și numeroasele legi și ordonanțe care au adus modificări taxelor au avut efectul contrar: aduc mai puțini bani la bugetul de stat și nicidecum mai mulți. O imagina mai clară a economiei naționale și automat a celei județene, a fost oferită de președintele CCI Maramureș, Florentin Tuș, în cadrul ultimei ședințe de colegiu prefectural. Potrivit acestuia, populația s-ar putea trezi cu noi majorări de taxe, iar la nivel național s-ar putea să apelăm din nou la FMI.

”Bugetul pe 2023 a fost construit pe ipoteze greşite, prin urmare a apărut un deficit suplimentar. Acest fapt poate atrage suspendarea plăților din PNRR, dar și a plăților din fondul de coeziune. Pentru România acest lucru ar fi un dezastru.
În ultimii opt ani coerența și stabilitatea fiscală din România au fost afectate de sute de schimbări de taxe, iar efectul acestor modificări a fost contrar celui scontat. Gabriel Biriș vorbește despre nu mai puțin de 110 legi și ordonanțe. În urma lor, România încasează cu 0,6% mai puțini bani la buget decât încasa acum opt ani. Și nu evaluăm aici haosul generat sau costul externalităților suportate de către contribuabili pentru conformare.

Ultima serie de modificări legislative care vizează fiscalitatea din România (septembrie 2023) încearcă să diminueze deficitul bugetar. Eficiența acestor măsuri rămâne să fie verificată. Dacă țintele de deficit nu vor fi atinse, în lipsa altor măsuri, pericolul cel mai mare îl constituie scăderea ratingului de țară. Pierderea fondurilor din PNRR ar duce la un downgrade de la BBB-, cât avem acum (cel mai slab din categoria investment grade). Pentru a acoperi necesarul de finanțare ar putea urma un acord de urgență cu FMI-u1, care ar veni la pachet cu creșteri masive de taxe și cu scăderi masive de cheltuieli bugetare. Toate acestea în contextul anului electoral 2024”, a declarat Florentin Tuș, președintele CCI Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA