VIȘEU DE SUS. Clădire veche de peste 50 de ani, reabilitată de primărie

O nouă clădire ridicată înainte de Revoluție, va fi modernizată în orașul Vișeu de Sus. Reprezentanții primăriei anunță ca a fost obținută finanțarea prin PNRR pentru a reabilita fosta Școală nr. 4. În acest fel, vor scădea considerabil și costurile cu încălzirea imobilului respectiv.
”Printre proiectele noastre de renovare energetică se află și reabilitatea fostei Școli Nr. 4, situată pe str. 1 Mai (actualmente componentă a celei mai noi structuri de învățământ din orașul nostru, care, alături de fosta Școala Nr. 1 situată pe str. Tudor Vladimirescu, formează Școala Profesională Româno-Germană).
La fel ca în toată țara, infrastructura sistemului de clădiri publice este compusă în cea mai mare parte din imobile vechi, majoritatea construite înainte de 1970. Aceste clădiri au proprietăți termice scăzute, iar aceste investiţii în eficienţă energetică au rolul de a contribui la reducerea costurilor cu încălzirea şi asigurarea unui confort termic al utilizatorilor, ceea ce va ajuta, în mod implicit, la îmbunătăţirea calitatii activitatilor desfasurate în cadrul acestor institutii.
Așadar, și această clădire în suprafață desfășurată de 1.414 mp va beneficia de lucrări de reabilitare termică (schimbare acoperiș, tâmplărie PVC, sistem termoizolant), instalare de sisteme de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, sisteme alternative de producere de apă caldă și energie electrică (pompe de căldură) precum și altele.
Finanțarea este asigurată și de această dată prin PNRR – Fondul Local. O finanțare greu obținută, după multă muncă și implicare, bani europeni nerambursabili care NU se oferă necondiționat de către Uniunea Europeană, care vin ca rezultat al unor documentații tehnico-economice bine structurată și argumentată, dar care vor transforma orașul Vișeu de Sus într-o localitate în care ne vom dori cu adevărat să trăim – de la cei mici, la cei mari”, a declarat Vasile Coman, primarul orașului Vișeu de Sus.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA