112 – Nouă incendii în 2 zile în Maramureș

Pompierii maramureșeni au intervenit, în intervalul 3-5 februarie 2023, pentru lichidarea a nu mai puțin de nouă incendii. Din fericire nu au fost înregistrate victine, ci doar pagube materiale.

Potrivit ISU Maramureș, vineri, 03.02., pompierii militari băimăreni au fost alertați în legătură cu producerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei clădiri dezafectate, din municipiu reședință de județ. Ajunși la locul intervenției, pompierii au constatat că în interiorul  cantinei dezafectate ardeau diverse materiale textile.

„Incendiul a fost lichidat în scurt timp. Militarii Punctului de Lucru Șomcuta Mare au intervenit, pe Calea Mireșului, pentru a lichida un incendiu produs la acoperișul unei locuințe. Focul a ditrus circa 100 de metri pătrați de acoperiș din lemn. Totodată, în urma incendiului s-au degradat pereții din lemn, diverse obiecte de mobilier și parchetul din interiorul camerelor locuinței.

Sâmbătă, 04.02.2023, la Răzoare, o casă  a fost cuprinsă de flăcări. Pentru lichidarea incendiului au intervenit prompt militarii din cadrul Stației de Pompieri Târgu Lăpuș. Au ars circa 15 metri pătrați de tavan din lemn și s-au degradat pereții imobilului, în proporție de 30%. Salvatorii băimăreni au fost solicitați să lichideze un incendiu izbucnit la un autoturism parcat, din municipiul Baia Mare. Focul, care a pornit din cauza unui scurtcircuit electric, a distrus bordul mașinii. La Borșa, militarii Gărzii de Intervenție au lichidat un incendiu în urma căruia, din fericire, a ars doar funinginea din interiorul coșului de fum. Tot sâmbătă, salvatorii lăpușeni au intervenit la Libotin, unde acoperișul unei anexe a fost cuprins de flăcări. Focul a distrus circa 10 metri pătrați din tavanul de lemn al camerei centralei termice”, precizează ISU Maramureș.

Ieri, 5 februarie, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Baia Mare au fost solicitați în Cavnic pentru a lichida un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească. În total au ars circa 10 metri pătrați de perete din lemn, 20 de metri de grinzi din lemn și aproximativ 10 metri liniari de cablu electric. De asemenea, la Borșa, salvatorii din cadrul Gărzii de Intervenție au lichidat un incendiu în urma căruia au ars 6 metri pătrați de perete din lemn.

Ultima intervenție a fost cea a salvatorilor din cadrul Gărzii de Intervenție Fărcașa, care au fost solicitați în localitatea Tohat, unde în urma incendiului izbucnit la o casă au ars 3 metri pătrați de acoperiș din lemn, 2 metri pătrați de tablă și aproximativ 4 metri pătrați de perete din lemn.

„Incendiile produse pe parcursul acestui sfârșit de săptămână au avut drept cauză probabilă de izbucnire a incendiului coșul de fum defect sau scurtcircuitul produs la cabluri electrice defecte. Pe această cale, pompierii maramureșeni le reamintesc cetățenilor măsurile de prevenire ce trebuie respectate atunci când sunt utilizate coșurile de fum și instalațiile electrice și anume coșurile de fum trebuie verificate și curățate de cel puțin două ori pe ani, reparați și izolați corespunzător coșurile de fum față de materialele combustibile din jur, nu folosiți instalațiile electrice cu improvizații sau cabluri electrice defecte și neizolate, respectiv nu suprasolicitați instalațiile electrice utilizând concomitent consumatori de mare putere”, precizează ISU Maramureș.

Marcel Șerban

dh
dh