75% PLEACĂ. România, țara UE cu cei mai mulți absolvenți de Medicină raportat la populație

România a avut în ultimii ani promoții record de studenți la Medicină și de rezidenți, cu cifre ce au propulsat-o pe prima poziție în clasamentul european al absolvenților raportați la populație.

Însă, din totalurile anuale de tineri medici care și-au încheiat rezidențiatul, un sfert se angajează în România, iar restul, de 75%, pleacă să muncească în străinătate. Astfel, deși suntem campioni la producția de medici, în țară există un „deficit special” ce afectează funcționarea spitalelor din mai multe județe.

Aproape o mie de absolvenţi de Medicină din toată ţara au participat duminică la sesiunea extraordinară a examenului rezidenţiat. Ei au concurat pentru cele 628 de poziții neocupate în sesiunea din noiembrie 2022, când au fost puse la dispoziția absolvenților 4.505 locuri și posturi, scrie cursdeguvernare.ro.

Din miile de studenți care trec de admiterea la medicină, finalizează studiile cu diplomă de licență între 4.000 și puțin peste 5.000, în fiecare an de după 2016. Un număr ce reprezintă cu o rată medie mult peste cea a Uniunii Europene.

În 2020, de exemplu, în timp ce media UE a absolvenților de medicină era de 15,9 la fiecare 100.000 de locuitori, rata a fost în România de 26,3 la 100.000 de locuitori, detronând pentru prima dată Malta, care se află de mulți ani în prima poziție din clasament.

Mihai ROMAN

(credit foto Aktual24)

cm
cm