AGENDA ZILEI: 20 noiembrie 2023

Au trecut: 324 zile / Au mai rămas: 41 zile

ZIUA DE 19 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE: În anul 1820, scufundarea vasului-balenieră Essex, în apele Americii Latine, după ce a fost lovit în mod repetat de un cașalot. Se presupune că acest eveniment ar fi inspirat capodopera Moby Dick. În anul 1945,  încep la Palatul de Justiție de la Nürnberg procesele împotriva a 24 de foști lideri germani, pentru crime de război. În anul 2006, lui Mihail Sebastian i s-a conferit postum la Munchen importantul premiu de carte „Geschwister Scholl” pe anul 2006, premiu ce este conferit în fiecare an începând din 1985 de către „Börsenverein des Deutschen Buchhandels”.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Greco-catolic: Sf. cuv. Grigore Decapolitul; Sf. aep. Proclu al Constantinopolului; Sf. m. Dasius din Durostorum. Romano-catolic: Ss. Grigore Decapolitul.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 2-3 grade Celsiul, iar cele minime, între 1-2 grade Celsius. Precipitații.

SOARELE răsare la ora 07.38 si apune la ora 16.43.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.57; Franc elvetian: 5.15; Lira sterlină: 5.68;

MAXIMA ZILEI: De fiecare data cand e de facut ceva greu, il deleg celui mai lenes om, pentru ca intotdeauna gaseste o metoda rapida de a face acel lucru. (Walter Chrysler124)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Cumpărați în vrac pentru a reduce cantitatea de deșeuri provenită din ambalaje, lucruri precum hârtia igienică, hrana pentru animale de companie, săpun etc.(13)

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul „Prezența mitului” (de Leszek Kołakowski).

Filosoful polonez Leszek Kołakowski analizează rolul mitului în cultură și religie, precum și influența sa asupra gândirii umane și societății în general. Autorul abordează mitul ca pe o poveste care încearcă să explice lumea și să ofere un cadru de referință pentru înțelegerea evenimentelor și a fenomenelor din jurul nostru. El observă că mitul a jucat un rol crucial în istoria umanității și este prezent în mod subtil în cultura modernă, chiar și în zilele noastre.

Cartea dezvăluie modul în care miturile sunt utilizate pentru a justifica ideologii politice, sociale și religioase. Kołakowski argumentează că, deși miturile pot fi înțelese ca niște adevăruri alese subiectiv, ele pot deveni periculoase atunci când sunt impuse altora ca adevăruri absolute. Pentru a ilustra acest lucru, el examinează miturile de la Homer la Nietzsche și Freud, și își propune să arate că toate acestea au un impact puternic asupra vieții noastre și a modului în care ne percepem pe noi înșine și lumea din jur.

 

GlasulMM
GlasulMM