AVERTISMENT AL ȘEFULUI ARMATEI: Populația României trebuie să se îngrijoreze în privința unui posibil conflict cu Rusia

Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a afirmat, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă că Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație: “În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina”.

Întrebat dacă e cazul să ne pregătim de un posibil conflict cu Federația Rusă și noi, civilii din România, care suntem în proximitatea războiului din Ucraina, Gheorghiță Vlad a răspuns:

“Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”.

Referindu-se la introducerea serviciului militar obligatoriu, șeful Armatei Române a spus: “Vedeți că este o discuție destul de intensă în toate țările NATO, pentru că avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populației. Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră. Dar n-o spun cu reproș. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru, repet, a avea o populație pregătită și o societate rezilientă. Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”.

(Credit foto: Capital.ro)

GlasulMM
GlasulMM