BILANȚ. Care sunt cifrele anului în care Maramureșul a sprijinit ucrainenii refugiați

Consiliul Județean Maramureș a publicat un scurt bilanț al anului în care Maramureșul a fost alături de Ucraina, odată cu declanșarea conflictului militar. Potrivit acestuia, 1,5 milioane lei au fost alocați lei pentru gestionarea situației de criză a refugiaților, iar în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au fost trimise către Ucraina materiale sanitare și medicamente în valoare de 1 milion de lei.

”Peste 60 de transporturi pline cu ajutoare – de la alimente, produse de igienă, produse sanitare, medicamente până la paturi, saltele, pături, haine, apă, au fost trimise în Ucraina, către regiunile înfrățite Transcarpatia și Ivano-Frankivsk, dar și spre alte regiuni care au apelat la Maramureș pentru ajutor. Peste 55 de transporturi cu ajutoare pentru refugiații ucraineni au fost primite din Germania, Franța și Olanda. Aproximativ 200 de persoane din Ucraina care locuiesc în Maramureș și-au găsit locuri de muncă în județ, lucrând pe bază de contracte de muncă”, informează Consiliul Județean Maramureș.

În prezent, sunt 173 de copii ucraineni școlarizați în județul Maramureș în vreme ce peste 500 de copii ucraineni proveniți din centre de plasament din Ucraina și însoțitorii acestora, aflați în tranzit în Maramureș, în drumul lor spre Turcia, au primit cazare și masă în Baia Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș.

Mai mult, Consiliul Județean Maramureș a organizat, în parteneriat cu YMCA Baia Mare, Tabăra de vară pentru copii proveniți din zonele de conflict din Ucraina, care a găzduit 12 copii, însoțiți de 2 profesori ucraineni, timp de 1 săptămână, în luna iulie 2022, în Baia Mare.

În cadrul Stadionului Municipal Sighetu Marmației a fost amenajată o tabără de refugiați cu corturi și containere, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Municipiul Sighetu Marmației, cu o capacitate de 128 de locuri pentru cazarea rapidă a refugiaților, cu posibilitatea extinderii la 200 de locuri.

De asemenea, au fost înființate trei centre logistice în Baia Mare, Sighetu Marmației și Halmeu, pentru gestionarea donațiilor primite de la donatori locali, naționali și internaționali, inclusiv donatori din regiuni înfrățite cu județul Maramureș și alți parteneri UE.

În parteneriat cu ONG-uri locale și internaționale, inclusiv UNICEF, Crucea Roșie și DGASPC Maramureș, la punctul de frontieră Sighetu Marmației, s-a înființat ”Blue Dot – Centrul Integrat de Asistență și Sprijin” pentru refugiați și copiii acestora, fiind primul centru de acest tip înființat în Romania. Peste 20.000 de persoane/ lună au fost asistate de echipele de la Blue Dot, unde sute de tineri profesioniști și voluntari au lucrat zi și noapte, inclusiv voluntari din rândul comunității ucrainene din Maramureș.

Totodată, a fost oferită testare gratuită pentru COVID-19 pentru toți refugiații și îngrijiri medicale în spitalele din Maramureș, prin programele medicale locale. 30 de ONG-uri s-au alăturat județului Maramureș în acțiunile de sprijin pentru Ucraina, iar la nivelul județului Maramureș, s-au înregistrat, în acest an, 351 de solicitări de azil și 10.912 cereri de acordare a protecției temporare. Nu în ultimul rând, în perioada 24.02.2022 – 24.02.2023, prin PTF Sighetu Marmației, au intrat în România 516.900 de persoane, dintre care 373.228 cetățeni ucraineni.

Mircea GRIGOR

mg
mg