BUDAPESTA. Prima vizită a unui şef de stat român din ultimii 14 ani în Ungaria

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, azi, 11 octombrie, o vizită în Ungaria la invitaţia omologului ungar Katalin Novák. Este prima vizită oficială la Budapesta a unui preşedinte român din ultimii 14 ani.

„Vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023”, transmite Administrația Prezidențială.

Cei doi preşedinţi vor analiza situaţia actuală la nivel regional, european şi global, prin prisma războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, cu accent pe implicaţiile de securitate, energetice, alimentare şi privind lanţurile de distribuţie. În acest context, vor fi abordate şi măsurile de sprijin pentru cei mai afectaţi parteneri din regiune, în special Republica Moldova.

În ceea ce priveşte agenda europeană, se vor discuta priorităţile Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deţine în a doua parte a anului 2024.

Mihai ROMAN

cm
cm