BURSA ZVONURILOR. Cazul “Cherecheș”

Să recapitulăm. În 24 noiembrie 2023, Completul 5A al Secției Penală a Curții de Apel Cluj a menținut hotărârea în prima fază procesuală, de condamnarea la 5 ani de închisoare cu executare a primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

În aceiași zi, inculpatul a fugit din țară, fiind reținut, patru zile mai târziu, de poliția din Germania.

A fost extrădat în 19 martie 2024.

Presa centrală a acordat spații largi acestui subiect. Toate posturile naționale de televiziune au transmis live reportaje cu fiecare etapă a show-ului mediatic.

În 5 aprilie 2024, lovitură de teatru: La a treia (și ultima) cale extraordinară de atac formulată de avocații lui Cătălin Cherecheş, Curtea de Apel Cluj a admis, în principiu, contestaţia în anulare a sentinței din 24 noiembrie 2023.

Săptămâna viitoare, în 18 aprilie, instanța se va pronunța în acest caz.

De aici încolo urmează o mulțime de scenarii:

– În 18 aprilie, instanța se răzgândește și respinge contestația în anulare, motiv pentru care inculpatul își va ispăși pedeapsa, conform sentinței inițiale.

– În 18 aprilie, instanța admite definitiv contestația în anulare (sic!), motiv pentru care se decide rejudecarea cauzei, care între timp s-a prescris. În consecință, Cătălin Cherecheș e eliberat din închisoare și se întoarce la Primărie ca să își finalizeze mandatul.

– Dacă e eliberat, Cherecheș va decide să candideze la alegerile locale (pentru Primăria Baia Mare, evident) sau decide să se retragă din lumina reflectoarelor, preocupat să petreacă mai mult timp cu familia, care i-a fost alături în orice situație.

– Dacă va candida, va trebui să își găsească rapid un partid dispus să îl susțină sau va decide să candideze independent. Își va organiza staful de campanie, va strânge în regim de urgență semnăturile necesare și declanșa campania electorală. În campanie, situația se complică: de data asta nu va mai fi candidat unic, precum la ultimele alegeri, când restul contracandidaților au făcut simplă figurație, fiind în postura de “mână moartă”. Fiecare partid și candidat va valorifica propriul bazin electoral. Iar numărul candidaților e mai mare ca niciodată (inclusiv UDMR-ul s-a înscris în cursă). În plus, contracandidații au multe “gloanțe”, pe care nu vor ezita să le folosească în mass-media. Cu alte cuvinte, candidatul Cătălin Chereches nu are garanția că va câștiga.

Pe surse, se spune că în aceste zile se încearcă o negociere pentru a favoriza eliberarea din închisoare a lui Cătălin Cherecheș, cu prețul renunțării la înscrierea în cursa electorală.

GlasulMM
GlasulMM