De la începutul războiului, Ucraina a pierdut 20% din populație

Circa 20% din populaţia Ucrainei a părăsit ţara de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a declarat miercuri comisarul pentru drepturile omului din Rada ucraineană (parlamentul), Dmitro Lubineţ, citat de EFE.

Într-o intervenţie în faţa presei, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din parlamentul ucrainean a menţionat că circa 7,9 milioane de cetăţeni din cei aproximativ 41 de milioane de locuitori pe care îi avea Ucraina la sfârşitul anului trecut au fugit din ţară.

”Şapte milioane şi nouă sute de mii de persoane au ieşit din ţară în căutarea unui refugiu în străinătate, ceea ce reprezintă 20% din populaţia ţării noastre”, a notat el.

„În plus, 4,9 milioane de ucraineni au fost strămutaţi la nivel intern din cauza ostilităţilor, iar din aceştia, se estimează că o treime sunt pensionari şi persoane cu handicap, a adăugat el.

În pofida numărului în creştere de refugiaţi şi strămutaţi, Lubineţ a afirmat că cel puţin 13 milioane de persoane continuă să trăiască în teritoriile aflate sub ocupaţie rusă sau în zonele unde au loc lupte crâncene”, scrie Agerpres.

cm
cm