DECIZIE. Papa Francisc a numit Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova

Astăzi, 23 februarie, Biroul de Presă al Sfântului Scaun a anunțat faptul că Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România și Republica Moldova.

”Nunțiul precedent, Mons. Miguel Maury Buendía și-a încheiat misiunea în România în data de 13 aprilie 2023, când a fost numit Nunțiu Apostolic în Marea Britanie. Acesta, în timpul misiunii sale diplomatice în România, s-a îngrijit de numirea mai multor episcopi catolici și a coordonat realizarea Vizitei Apostolice a Sfântului Părinte Papa Francisc în țara noastră, desfășurată în perioada 31 mai – 2 iunie 2019”, transmite pr. Francisc Ungureanu, secretar general al CER.

Noul Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, IPS Giampiero Gloder, este italian și ultima misiune diplomatică este cea din Cuba unde a fost numit la data de 11 octombrie 2019. Experiența sa diplomatică este legată mai ales de misiunile avute la Roma, atât ca Președinte al Academiei Pontificale Ecleziastice, dar și mai înainte oficiile de la Vatican și în Guatemala. Pe lângă limba maternă italiană, Arhiepiscopul Gloder vorbește franceză, engleză și spaniolă.

Nunțiul Apostolic este reprezentantul diplomatic permanent al Sfântului Scaun pe lângă un stat sau o organizație internațională, adică șeful misiunii diplomatice.

Conform normelor Dreptului internațional aprobate prin Convenția de la Viena din 1961, Nunțiul apostolic are rangul de ambasador extraordinar și plenipotențiar, cu aceleași prerogative ca ale ambasadorilor oricărui alt stat. În România, Nunțiul apostolic este și decanul corpului diplomatic.

Data sosirii noului Nunţiu Apostolic la Bucureşti nu a fost încă stabilită.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica