EDITORIAL. Strategii social-democrate pentru câștigarea alegerilor prezidențiale

Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu prea a avut chef să candideze la președinție. E drept, nu a verbalizat acest gând, dar l-a trădat limbajul nonverbal. Cu toate acestea, consilierii din umbră i-au adus aminte că soarta președinților de partid este să își asume candidatura pentru Cotroceni, o dată la cinci ani.

Și dacă tot trebuie să intre în competiție, s-au analizat scenariile în care un președinte PSD poate câștiga turul doi. Prima condiție este anihilarea contracandidaților care l-ar putea împiedica să acceadă în turul doi. În speță, este vorba de Mircea Geoană, care conduce în toate sondajele de opinie ce măsoară preferințele românilor pentru prezidențiale. Întâmplător,  problema s-a rezolvat de la sine, după ce destoinicul jurnalist independent, Emilia Șercan, a descoperit un mic plagiat într-o teză de doctorat sau ceva în genul acesta. Discreditarea e simplă. Câștigarea încrederii e mai grea.

A doua condiție este ca în turul doi să acceadă un candidat pe care majoritatea românilor nu l-ar dori la Cotroceni. Să zicem președintele AUR. Scenariul s-a mai repetat în anul 2000, când Ion Iliescu l-a învins triumfal, în turul doi, pe Corneliu Vadim Tudor, cu voturile simpatizanților de dreapta (că așa e în tenis!). Se lucrează intens la acest aspect.

A treia condiție este o măsură populistă de anvergură. Cum ar fi, de exemplu, recalcularea pensiilor. Cu totul și cu totul întâmplător, de la 1 septembrie, pensiile românilor cresc, ca urmare a recalculării. Credeți că se vor găsi pensionari care să nu mulțumească din inimă partidului pentru acest cadou? Păi, atunci, e musai de organizat alegerile în luna septembrie sau, cel târziu, în prima decadă a lui octombrie. Acesta este motivul pentru care președintele PSD a chemat la consultări partidele în legătură cu stabilirea datei alegerilor prezidențiale.

Cum a treia condiție e blocată de partenerii de guvernare (liberalii au descoperit că au orgolii), s-ar putea să se recurgă la un plan B: alegeri la termen (noiembrie-decembrie), cu amânarea intrării în vigoare a pensiilor recalculate, până în noiembrie, evident. Motivul? Să zicem, chestii de soft, de lipsă de personal, de logistică la nivelul Poștei Române etc.

Trebuie să recunoaștem că strategii social-democrați sunt mai abili și mai versați decât cei liberali. Așa se face că PSD e pe cale să obțină totul, în timp ce liberalii riscă să facă implozie, ca urmare a unor decizii neinspirate. Au tot timpul, pe perioada cât vor sta în opoziție să își lingă rănile și să își execute liderii care au greșit.

Dorin Ștef

(Credit foto: Hotnews.ro)

GlasulMM
GlasulMM