
EU în Poarta Transilvaniei
Centrul EUROPE DIRECT Maramureș în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol ”Alexiu Berinde” din Seini au organizat ”o zi de vacanță altfel” pentru elevii liceului, la sfârșitul lunii august.
Aceștia, însoțiți de prof. Mihaela Cotună, s-au alăturat inițiativei a opt centre EUROPE DIRECT din România de organiza o ștafetă care să ilustreze legătura dintre Drumul care UneștE – Via Transilvanica și valori europene precum: pacea, solidaritatea, voluntariatul, nevoia de unitate, protejarea mediului și importanța educației și a sănătății fizice și mintale.
Tema aleasă pentru acest eveniment a fost ”unitatea și solidaritatea cu Ucraina”. Elevii și reprezentanții ED Maramureș au ales ca simbol al ștafetei fusul cu zurgălăi, obiect tradițional specific județului Maramureș. Acesta a fost decorat cu însemnele de stat ale României și Ucrainei (drapelele de stat) și cu 2 obiecte de artizanat: clopul de paie maramureșean și oul încondeiat huțul.
Deplasarea s-a realizat în ziua de joi, 31 august 2023, cu plecare din Seini spre localitatea Șieuț, jud. Bistrița Năsăud. Intrarea pe Via Transilvanica s-a realizat la borna BN124 și am parcurs pe jos traseul până la borna BN121 din localitatea Posmuș.

Pe traseu am discutat despre relevanța rutei Via Transilvanica, cel mai important proiect al societății civile din România, deschis oficial în toamna anului 2022, cu un traseu impresionant de 1400 de km. Via Transilvanica leagă localitățile Putna de Drobeta – Turnu Severin, putând să fie parcursă pedestru sau cu bicicleta. Fiecare kilometru este marcat cu câte o bornă, care, pe lângă marcajul traseului (litera T într-un cerc, culoare portocaliu), este decorată și cu o lucrare de artă.
(Credit text și foto: europedirectmaramures.cdimm.org/)