I-A DERANJAT. Guvernanții au pus capac la Harta Șpăgii în spitale

Fondatorul Hărții Șpăgii în spitale, Dragoș Vana a anunțat într-un mesaj pe rețelele de socializare felul în care Ministerul Sănătății a ”pus capac” hărții șpăgii în spitale. Astfel, noile chestionare au întrebările modificate și rămâne doar una singură care se referă la mita sau atențiile cerute sau date de pacienți personalului medical. În același timp însă, nu se mai poate vedea situația pe județe, ca până acum, pentru a face comparații. Este clar un pas înapoi pentru bolnavi și pentru noi toți în încercarea de a elimina acest fenomen.
”A venit si momentul promis de prin Septembrie 2023 de către Ministerul Sănătății, acela de modificare a Formularului din „Mecanismul de Feedback al Pacientului”. Si s-a schimbat. Dar nu doar atât, datele furnizate pe data.gov.ro nu mai sunt complete, per spital cum erau înainte, ci doar totalurile de la fiecare întrebare. Deci nu mai poți vedea ce se întâmplă per județ, nu mai poți face comparații, gata, pa. Singura întrebare referitoare la șpagă a rămas următoarea:
„8. Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?” 54.164 au răspuns în total, 2.111 – DA, 51.721 – NU
Iar dacă tot e să comparam mere cu pere, că suntem forțați de împrejurări, sa vedem si rezultatul. Din păcate pentru ei, după cum am prevăzut, schimbând întrebarea a crescut și procentul. Așa că pentru Februarie 2024 avem 3.89% procent de șpagă la nivel național, un nou record pentru ultimii 6 ani. Acest procent nu a mai fost întâlnit la nivel național din 2017 când era 3.96%. Un mare pas înapoi pentru transparență!”, a declarat Dragoș Vana, în mesajul său.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA