IN MEMORIAM. Eveniment dedicat voluntarului băimărean Andrash. 10 ani de inspirație

Tinerii, lucrătorii de tineret și prietenii care nu l-au uitat pe voluntarul Andrei Bălan (Andrash) vor lua parte astăzi la un eveniment comemorativ programat să aibă loc de la ora 18, la Skate Park-ul din Baia Mare. Andrei a fost unul dintre cei mai dinamici voluntari din domeniul tineretului din Baia Mare, iar astăzi se împlinesc exact 10 ani de când a plecat dintre noi.

”Avea chelie, cercei, tatuaje și cicatrici, urmări ale sporturilor extreme. Stereotipul lui era destul de clar. Doar ochii albaștri îi trădau sensibilitatea și altruismul care l-au determinat să meargă pe calea voluntariatului”, îl descrie, Diana Vaida, președintele Asociației DEIS Baia Mare.

Întâlnirea cu un lucrător de tineret din Baia Mare avea să îi schimbe viața lui Andrei. ”Într-o zi de mai, când el făcea scheme cu bicicleta, un lucrător de tineret curios să vadă ce se ascunde în spatele comportamentului lui începe o discuție cu el. Din vorbă în vorbă, după o vreme, cei doi au devenit prieteni și l-a îndrumat pe tânărul neînțeles în diferite activități de voluntariat la nivel local. După un timp, limbajul său de ghetou s-a transformat într-un discurs care îi făcea pe oameni să îl asculte cu mult interes. Apoi, grosolanul, cum se alinta el, s-a plimbat prin România și și-a conturat calitățile de lider. A ajuns la un nivel la care prietenii lui nu îl mai recunoșteau. A prins gustul proiectelor și a ajuns, după un an, un alt nivel: voluntariat internațional”, a adăugat Diana Vaida.

Așa a devenit Andrei voluntar la Jocurile Olimpice de Tineret din Austria și, ulterior, a bifat experiența vieții lui, în Brazilia, unde a lucrat cu tinerii din triburi. A ajuns să vorbească fluent trei limbi străine și avea prieteni în toată lumea. ”A trăit intens fiecare clipă. A intrat în viețile noastre ca o bucurie și a rămas ca o inspirație. Povestea lui Andrei, Andrash, cum îi ziceau prietenii, continuă prin toți cei care l-au iubit”, a mai spus Diana Vaida.

Trupele Ska-nk și Ultimu Nivel vor completa astăzi atmosfera evenimentului ”Andrash Forever” cu un concert.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica