INEDIT. Bicicleta cu hidrogen, proiect demarat în România. Cine o face

Un proiect inedit, dar și ambițios va fi realizat în România de către un colectiv de cadre didactice, alături de studenţi ai Universităţii Politehnica Timişoara. Cu toții şi-au propus să realizeze o bicicletă alimentată cu hidrogen, parte a unui proiect mai larg, ce urmăreşte formarea şi conştientizarea publicului larg în domeniul energiei regenerabile şi a eficienţei energetice.

Proiectul este intitulat „Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES)”, fiind coordonat de Universitatea Politehnică Timişoara, cu o valoare de 185.225 de euro, finanţat prin Fondurile Norvegiene sub coordonarea Innovation Norway.

„Proiectul îşi propune să încurajeze elevii de liceu şi studenţii din universităţi, dar şi publicul larg, să participe activ la activităţile propuse, ce au ca scop creşterea interesului pentru energia verde şi promovarea soluţiilor disponibile, contribuind astfel la transferul societal de la energia pe bază de combustibili fosilila energia curată. În vederea derulării proiectului, au fost selectate, cu sprijinul inspectoratelor şcolare judeţene, 50 de cadre didactice (25 din judeţul Timiş şi 25 din judeţul Hunedoara) care vor vor urma cursuri de formare pe teme de energie regenerabilă, eficienţă energetică, generarea şi stocarea hidrogenului, celule de combustie, energie solară, eoliană şi hidrotermală acestea urmând să fie diseminate în rândul a circa 4000 de elevi din cele două judeţe. Cadre didactice din cadrul Facultăţii de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului de la Universitatea Politehnică Timişoara vor pregăti materiale educaţionale în domeniul energiei verzi şi vor susţine prezentări în faţa cadrelor didactice din şcoli, sub coordonarea inspectoratelor şcolare judeţene din Timiş şi Hunedoara.

Prin intermediul proiectului, au fost achiziţionate şi camere cu termoviziune, iar elevii vor putea verifica, în şcolile lor, cum se pierde căldura, iar în cadrul cursurilor vor învăţa care sunt modalităţile de creştere a eficienţei energetice”, au anunțat oficialii Universității din Timișoara.

Marcel ȘERBAN

dh
dh