INTERVIU CU FARMACISTUL ȚIBULEAC DIN OCNA ȘUGATAG: “Cum putem ține gripa și răceala cât mai departe de noi”
– Domnule Țibuleac, toată lumea știe că toamna e sezonul virozelor. Cum trebuie să ne protejăm și care sunt preparatele farmaceutice cele mai potrivite pentru astfel de situații?
– Pentru a răspunde întrebării dumneavoastră legată de cum trebuie să ne protejăm de virozele respiratorii, atât de des întâlnite în sezonul rece și cunoscute de toți oamnenii sub denumirea generică „gripă și /sau răceală „, mai întâi trebuie să vedem de fapt ce sunt acestea? Așadar, virozele respiratorii sunt acele infecții ale căilor respiratorii cu transmitere interumană, întâlnite la mai toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă. Totuși, un risc crescut în dezvoltarea lor o au pacienții care suferă de afecțiuni pulmonare cronice, fumătorii, persoanele care suferă de afecțiuni cardiace cronice, dar și cei din medii aglomerate, precum și cei cu o igienă precară.
Ca și simptome, cel mai frecvent întâlnim: dureri de cap, dureri în gât, congestie nazală (nas înfundat), strănut, răgușeală (care poate merge până la pierderea vocii), secreții nazale abundente, tuse seacă sau cu expectorație, febră, dureri (chiar și de mușchi), senzație de organism obosit.
Da, așa este, toamna de obicei ne surprinde cu aer rece, cu variații de temperatură între zi și noapte, cu bagajul imunologic al propriului nostru organism nepregătit, lipsit de anumite minerale și vitamine, asta pe de o parte. Pe de altă parte, vedeți, noi oamenii nu trăim într-un mediu steril, static, ci dimpotrivă ,ne mișcăm și asta presupune posibilitatea de contaminare cu infecții virale, bacteriene, atât de la anumite persoane care pot fi deja bolnave sau chiar din anumite locuri aglomerate. De aceea recomandăm evitatarea pe cât posibil locurilor aglomarate, menținerea riguroasă a igienei, folosirea măștilor de protecție în spații aglomerate, menținerea unei legături strânse cu medicul de familie și vaccinarea antigripală. Aici aș aduce la cunoștință populației faptul că, conform noului protocol, vaccinurile antigripale sunt prescrise de medicii de familie, sunt eliberate din farmacii, apoi pacienții merg din nou la cabinetul medical unde li se administrează vaccinul.
În ceea ce privește partea a două a întrebării, legat de cele mai potrivite preparate farmaceutice pentru astfel de situații, aș putea să vă spun că, din experiența pe care o am ca și farmacist, dar și conform protocoalelor, sunt recomandate: antipireticele -medicamentele care scad febra, analgezicele – medicamentele contra durerilor, decongestionantele nazale, dezinfectantele bucale, antitusivele sub diferite forme: comprimate, siropuri, pulberi orale (aici foarte important este ca medicul și / sau farmacistul să știe dacă tusea este seacă sau productivă), și antiviralele (acestea sunt recomandate / prescrise de către medic). Și nu aș putea să închei lista aceasta a claselor de medicamente fără a trece în acest tablou și câteva plante ce pot forma componența unui ceai antigripal. Ceai care nu ar trebui să ne lipsească din casă. Bunăoară, echinaceea, scoarță de salcie (conține salicilol – aspirină naturală), mentă, fructele de cătină și măceș, rădăcina de ghimbir, cimbrișorul, florile de soc…
-Farmacia dvs este binecunoscută nu doar în Ocna Șugatag, ci în întreg județul. Care este produsul naturist cel mai solicitat de către clienții dvs și de ce?
– În binecunoscuta noastră farmacie din Stațiunea Ocna Șugatag, atât la nivel de județ cât la nivel de țară (aș zice eu fără să greșesc prea mult), pacienții vin nu doar acum, în sezonul rece, ci tot timpul anului. Vin în primul rând pentru încrederea pe care o au în noi, vin pentru profesionalismul și dedicarea cu care îi consiliem. Asta înseamnă un respect pe care l-am câștigat în timp, respect pe care mai întâi l-am dăruit, dăruindu-ne noi înșine pe deplin lor. Zic asta deoarece eu încerc adesea să mă pun în locul pacientului și să-l ajut cu ceea ce am dobândit ca și cunoștințe în facultate, în practica de zi cu zi, în studiul meu continuu. Dar cred, de asemneni și în inspirația divină a momentului respectiv, în acea lumină ce vine de la Cel de Sus – DUMNEZEU. Acestea mă fac să iau cea mai bună decize. Și cred deasemenea că și mulți dintre colegii medici și farmaciști fac la fel.
Acum revenind la întrebarea dumneavoastră – cele mai solicitate preparate pe care pacienții noștri ni le solicită în acesta perioadă, sunt de regulă preparatele care au trecut testul timpului, zic eu. Preparatele care le-au mai folosit și le-au făcut bine, care i-au ajutat.
Între acestea se numără Salinfitosept-ul, spray bucofarengian cu apă minerală salină și extracte concentrate din plante medicinale. Acesta este prezentat sub forma unei soluții și se utilizează atât în vederea profilaxiei, cât și în tratamentul afecțiunilor respiratorii cu rezultate deosebite.
Mai jos vă oferim câteva recomandări legate de acest preparat, care are peste 10 ani de existență și care în perioada de tristă amintire a pandemiei COVID 19, împreună cu Tinctura de Propolis, au fost foarte solicitate de pacienți. Sigur, românii sunt un popor abil, pragmatic și responsabil cu noțiuni serioase de fitoterapie. Au fost persoane care mă sunau și îmi mulțumeau pentru cele două produse, care sunt darul divinității.
Salinfitosept-ul oferă posibilitatea efectuării unui procedeu terapeutic simplu, eficient, îmbinând beneficiile salinoterapiei și fitoterapiei.
Salinoterapia este o metodă relativ nouă de medicină complementară ce utilizează factori salini naturali sub forma aerosolilor, având proprietăți atât curative de prevenire, cât și de tratare a afecțiunilor respiratorii, ca stările de răceală, rinite, sinuzite, laringite. Desensibilizează alergiile și este favorabil în astm bronșic, bronșite, recuperare TBC. Aerul salin conferă un somn liniștit, odihnitor, poate reduce sforăitul și este adjuvant în problemele respiratorii cauzate de fumatul activ sau pasiv, ajută în stările de epuizare, alergii, stres, imunodepresii cauzate de mediul viciat și poluare excesivă. Prin inhalarea aerosolilor, mucoasele căilor respiratorii sunt decongestionate și dezinfectate de posibile focare de infecție, focare ce pot declanșa sau întreține boli respiratorii și pot scădea imunitatea organismului.
Fitoterapia este o metodă deopotrivă străveche și modernă, care utilizează plantele pentru susținerea sănătății organismului.
Complexitatea substanțelor bioactive din apă minerală salină și din extractul de plante medicinale, efectul sinergic dintre acestea și modul de utilizare intern-extern conferă produsului un spectru larg și profund de acțiune la nivelul întregului tract respirator superior, având proprietăți antiseptice, bactericide, fluidizante, expectorante, antiinflamatoare contribuind la decongestionarea mucoasei acestuia și la susținerea imunității și rezistenței organismului.
Ingrediente: apă minerală salină, extract din părți aeriene de: busuioc (Ocimum Basilicum), cimbrișor (Thymus serpyllum), mentă (Mentha piperita) și trei-frați-pătați (Viola tricolor); flori de: ciuboțica-cucului (Primulă officinalis), gălbenele (Calendula officinalis), lavandă (Lavandula officinalis); frunze de: nalbă-mare (Althaea officinalis) și pătlagina (Plantago sp.), scoarța de salcie (Salix albă) și muguri de brad (Abies alba).
Mod de utilizare:Intern: Adulți: câte 3-6 pufuri de 3-5 ori pe zi. Copii: câte 1-3 pufuri de 3-5 ori pe zi. Doză maximă pentru adulți este de 30 pufuri pe zi. Doză maximă pentru copii este de 15 pufuri pe zi. Extern: Câte 30-40 pufuri, în încăpere, de 3-5 ori pe zi. Contraindicații: la persoanele cu hipersensibilitate la unul din ingredientele produsului. Flacon de plastic prevăzut cu dispozitiv de pulverizare și capac de protecție. 100 ml, aproximativ 900 de pufuri, suficient pentru o cură. A se agită înainte de utilizare.
Pe lângă acesta mai avem solicitări la trei siropuri: Superconcentratul pentru sistemul imunitar – un tonic general ce îmbină perfect efectele terapeutice a 7 fructe și 7 plante medicinale; Superconcentratul – sirop din 11 plante medicinale pentru afecțiuni respiratorii (ambele forme de tușe); Superconcentratul – sirop de cătină și propolis cu miere de albine. Ce aș mai dori să adaug aici este că aceste siropuri sunt presate la rece, și efectul terapeutic a substanțele bioctive fiind astfel bine resimțit în efectul preparatului final, deoarece nu sunt diminuate de efectul termic.
Și în ultimul rând avem solicitări la dropsurile cu miere propolis și ghimbir, care alină durerile de gât într-un mod plăcut și natural. Dropsurile cu miere propolis și ghimbir sunt acele bomboane ce conțin miere naturală și propolis cu un gust delicios, care îmbină perfect aroma și beneficiile produselor apicole de cea mai bună calitate. Ele sunt preferate atât de adulți, cât și în mod special de copii, atât pentru savoarea deosebită, cât și pentru proprietățile lor.
Dintre multitudinea beneficiilor pe care o are mierea naturală asupra organismului, enumerăm: tonic deosebit pentru copii, gravide și covalescenți, ușor de asimilat de către organism, emolientul care calmează tusea.
Propolisul are deasemeni numeroase proprietăți: susține și întărește sistemul imunitar, cel mai puternic dezinfecatant natural, ajută la tratarea răcelilor și gripei.
Mod de administrare: Adulți și copii peste 6 ani câte un drops la fiecare 2-4 ore, în funcție de gravitatea durerii de gât. Dropsurile se administrează între mese, țînându-se în cavitatea bucală până la dizolvarea totală. Nu se administrează concomitent cu alimente sau băuturi. Nu se mestecă și nu se înghit întregi. Avertizări: Contraindicat persoanelor alergice la produsele apicole.
Acum, la final doresc să vă mulțumesc pentru invitația și onoarea de a oferi câteva sfaturi / recomandări pacienților – cititori ai ziarului (fără însă a avea pretenția că am spus aici tot, subiectul fiind unul vast – inepuizabil, datorită noutăților ce apar). Dar, am convingerea că toți cei care vor arunca o privire chiar și în fugă peste acest interviu (material), și vor pune în practică cele menționate mai sus, vor avea parte de un plus de sănătate.