NOUA LEGE A PENSIILOR. Vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei va ajunge la 65 de ani. Stagiul minim de cotizare contributiv va fi de 15 ani

Vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, iar atingerea acesteia se va realiza prin creşterea eşalonată a vârstelor standard de pensionare, conform Proiectului de Lege privind sistemul public de pensii, publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Principiile de bază ale noii legi sunt: contributivitate, stabilitate în muncă, echitate și solidaritate.
Este pentru prima dată în istoria sistemului public de pensii din România când stabilitatea în muncă este recompensată prin puncte în plus pentru cei care muncesc mai mult de 25 de ani.
Mamele se pot pensiona mai devreme. Vârsta standard de pensionare scade cu câte șase luni pentru fiecare copil. Reducerea se acordă pentru cel mult șapte copii. Prevederea este valabilă și în cazul copiilor adoptați.
Perioada de concediu de creștere a copilului este considerată perioadă contributivă și va determina o creștere a pensiei.
Vor fi valorificate veniturile nepermanente contributive: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pot opta pentru menţinerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Proiectul mai prevede că stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet este de 35 de ani. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea sa eşalonată.

Mihai ROMAN

cm
cm