PREMIERĂ – România își achită toate datoriile către Agenția Spațială Europeană

Executivul a aprobat Hotărârea de guvern inițiată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), pentru plata contribuției financiare restante a României și a contribuției financiare parțiale a României pentru anul 2023 la Agenția Spațială Europeană (ESA).

Conform Hotărârii de Guvern, România va achita către ESA suma de 273.735.232 lei, reprezentând contribuția financiară restantă a României pentru anii anteriori, dar și prima tranșă a contribuției financiare a României pentru anul 2023 la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene, sumă compusă din: sume restante rămase de achitat în valoare de 181.440.881 lei; prima tranșă a contribuției financiare a României pentru anul 2023 în valoare de 92.294.351 lei.

„Anul trecut, Guvernul României a reușit să recupereze dreptul de vot pentru țara noastră în cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), prin plata unei părți importante din datoriile acumulate în perioada 2017-2019. Astăzi am stabilit o nouă premieră: România și-a achitat absolut toate datoriile la ESA și își plătește inclusiv prima tranșă aferentă anului 2023. Este un nou semnal puternic de sprijin pentru întreaga comunitate de cercetare românească”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de către institutele de cercetare naționale, de către universități și companii de înaltă tehnologie românești, pentru a permite accesul organizațiilor din România la tehnologiile din patrimoniul ESA, în vederea dezvoltării și promovării de capacități naționale de cercetare, educaționale și industriale, în domeniile spațial, aeronautic, securitate și alte domenii conexe.

Totodată, participarea României la programele ESA creează noi locuri de muncă de înaltă calificare în cadrul celor 294 de entități românești eligibile pentru a încheia contracte cu ESA, asigurând un retur garantat și un factor de multiplicare semnificativ pentru economie.

Ştirile de ultimă oră, disponibile pe email

Introdu adresa ta de e-mail pentru a primi stiri pe email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *