PRIMARUL FLOREA POIENAR: În localitatea Botiza funcționează 27 de pensiuni

Localitatea Botiza este situată oarecum strategic, între Săcel-Moisei-Borșa, respectiv Sighetu Marmației, pe o buclă de șosea racordată la Valea Izei. Poate de aceea este preferată de turiștii ce caută un loc de cazare în Maramureșul Istoric, aflându-se la distanțe aproximativ egale de cele mai importante obiective turistice din județ.

La recensământul din 2002, populația comunei era de aproape 3000 de locuitori. În 2011, au fost înregistrați 2.700 de locuitori, iar datele parțiale de la recensământul din vara anului trecut indică circa 2500 de locuitori. Scăderea corespunde trendului național, de reducere a natalității, în ultimii 30 de ani.

Cu ce se ocupă localnicii, e o întrebare pe care am adresat-o primarului Florea Poienar:

“În localitatea Botiza sunt 27 de pensiuni. Însă cei mai mulți lucrează în Germania, în agricultură, sezonieri. Două luni în Germania, trei luni acasă… În Maramureș, cam peste tot, la fel și în Botiza, se practică agroturismul, ceea ce le place foarte mult turiștilor, pentru că mănâncă doar produse tradiționale. Peisajul e frumos. Avem și trasee turistice. Din păcate, noi, românii nu suntem mari doritori de drumeții. Străinii, da. Străinii sunt foarte încântați. O iau la pas, cu un băț în mână și se duc pe traseele turistice marcate: Botiza – Ieud, Botiza – Poienile Izei sau trasee mai lungi: Botiza – Budești, Botiza – Vârful Țibleșului. Prima dată când am văzut că românii sunt doritori să iasă în drumeție a fost în pandemie, în 2020. Și am crezut că vor descoperi această plăcere a plimbărilor prin natură. Însă odată ce s-a terminat pandemia, românii s-au întors la vechile obiceiuri”, a declarat Florea Poienar.

GlasulMM
GlasulMM