PROTEST. Angajații CAS Maramureș au suspendat activitatea cu publicul

Angajații din cadrul CAS Maramureș s-au alăturat protestului de la nivel național și au suspendat activitatea cu publicul. Astfel, persoanele care au trecut azi pragul instituției au fost amânate și rugate să vină în altă zi. Menționăm că protestul este pe o perioadă nedeterminată, iar salariații sun nemulțumiți de faptul că veniturile lor nu au mai crescut de ani buni de zile.

”La nivelul CAS Maramureș activitatea cu publicul a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată. Sperăm să se găsească repede soluții, pentru ca activitatea instituției să nu fie perturbată și mai mult.  Noi am mai avut o acțiune de protest la nivel de instituție, tot anul acesta, în luna iulie, când angajații au ieșit în stradă.

În cazul cetățenilor care vin acum la noi, se discuta cu ei, și în funcție de urgențe luăm măsuri. Ce poate fi amânat, se amână, ce trebuie rezolvat, se rezolvă”, a declarat Carmen Prodan, președintele CAS Maramureș.

Sindicatele cer salarii decente

Sindicaliștii spun că angajații din cadrul caselor județene de asigurări de sănătate nu au mai beneficiat de majorări salariale de 5 ani de zile, iar muncă depusă este tot mai mare.

”BNS, FSCAS și conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale, în condițiile în care salariații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent! Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituția a funcționat la capacitate maximă cu toți salariații săi pentru a putea să asigure finanțările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicați.

Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii. În aceste condiții, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.

În ciuda eforturilor comune pe care le-am facut pe partea sindicală, împreună cu președintele CNAS și conducerea executivă a acesteia (cărora le mulțumim public pentru deschiderea și cooperarea pe care le-au manifestat până în prezent) ne vedem nevoiți să apelăm la această soluție disperată: protest generalizat pe perioadă nedeterminată!

Așadar, de joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relații cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) și, nu în ultimul rând, a programelor naționale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaților din CNAS, CASMB,CJAS-uri și OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată. În acest sens, 90% din salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial.

Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an.

Atragem încă o dată atenția că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituție a pierdut peste 25% din totalul salariaților din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluție juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS județene și OPSNAJ!

 În fața publicului ne cerem scuze pentru această situație dificilă și pentru neplăcerile care vor urma! Am depus eforturi considerabile și simțim că acestea nu au fost înțelese în întregime, iar buna noastră credință a fost interpretată greșit de către politicieni”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de Blocul Național Sindical și Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA