PUNCT DE VEDERE. Presa băimăreană versus administrația locală

Câți ani au trecut de când presa băimăreană nu s-a mai simțit liberă? Mulți, puțini? Depinde de fiecare cum privim lucrurile.

Fostul edil, Cristian Anghel, ce părea să fie veșnic în fotoliu de primar a curtat mass-media ani la rândul, cu eleganță. În perioada sa a fost o semi-libertate consimțită, datorată și împrejurărilor politico-economice din anii ’90. În anul 2011 s-a rupt logodna veșnică, în condițiile deja cunoscute.

Municipiul și-a ales un alt edil, pe Cătălin Cherecheș. Tânăr, energic, cu o oarecare experiență politică câștigată pe durata cât a fost parlamentar, dispus să cheltuie oricât într-o primă campanie electorală doar pentru a-și împlini visul de a deveni primar în localitatea în care s-a născut și pe care dorea să o schimbe după chipul și asemănarea sa.

Băimărenii l-au îndrăgit încă din primele zile. Presa l-a sprijinit. Însă la primele critici apărute, s-a schimbat dramatic relația dintre mass-media și administrația locală. Edilul și-a făcut trustul său de presă: ziar, radio, televiziune, înăbușind orice concurență de pe piața media maramureșeană. Atacurile au fost directe, pe față sau spuse la un șpriț. Astfel că presa tradițională locală și județeană a trebuit să cedeze.

Ani de zile cetățenii au citit și au auzit doar propagandă emisă de cercul de putere. Cu toții s-au aliniat și s-au supus noii orânduri. Baia Mare a început să trăiască doar din promisiuni și proiecte neonorate. Presa, câinele de pază a societăți, a primit drept răsplată, pentru că a mișcat în front, botniță sau pur și simplu a fost eutanasiată.

Din 2011 și până în 2023 au fost ani în care vocea străzii nu a mai fost auzită. Jurnaliștii adevărați s-au risipit care încotro, iar alții au căzut în păcatul de a scrie despre orice, nu și despre nerealizările administrație sau actele de corupție consemnate în dosarele ce au ajuns în instanțe. Puține voci s-au auzit în online în tot acest timp, acolo unde s-au refugiat cei ce nu și-au mai găsit locul fiind protejați de anonimat sau de rețelele de socializare.

2023 deja a intrat în istorie. Avem un viceprimar cu rol de primar interimar până la data la care vor fi programate alegerile locale. Va fi o perioadă de stagnare.

În 2024, cetățenii sunt chemați să își aleagă reprezentații  în Parlamentul European, consilierii locali și județeni, primarii, senatorii, deputații și președintele României. Rolul presei este hotărâtor. Mark Twain spunea: „Dacă nu citești ziarele ești neiformat, iar dacă le citești ești dezinformat”.

Mass-media băimăreană se poate reinventa o dată ce a scăpat de presiunile exercitate asupra sa timp de 12 ani. Nu va fi ușor. Trebuie recâștigată încrederea celor ce doresc să afle adevărul. Se va duce o luptă politică strânsă pentru postul de primar. În lipsa unei opoziții reale în Consiliul Municipal, încă nu s-a remarcat nici un lider capabil să se ridice deasupra problemelor create timp de trei decenii în urbea noastră.

Presa nu mai trebuie să se lase călcată în picioare. Va fi un an în care jurnalișții vor avea ce scrie. Depinde ce și cum.

MARIUS BACIU (Canada)

(Foto: Arhiva Glasul)

GlasulMM
GlasulMM